Uskoro izbor predsjedavajućeg eurozone

27.11.2017. 09:54 / Izvor: SRNA
Uskoro izbor predsjedavajućeg eurozone

Trenutno je na funkciji šefa eurozone holandski ministar finansija Jeroen Dijselblom.

U Briselu su sve intenzivniji pregovori deset dana pred izbor novog predsjedavajućeg eurozone. 

Mandat predsjedavajućeg eurozone traje dvije i po godine i zadužen je za sastanke ministara finansija 19 članica i glavna odgovornost je koordinacija često suprostavljenih ekonomskih politika.

Trenutno je na funkciji šefa eurozone holandski ministar finansija Jeroen Dijselblom.

Za obavljanje ove funkcije neophodan je samo jedan uslov a to je da je kandidat aktuelni ministar finansija, što isključuje Dijselbloma jer više nije u vlasti nakon izbornog poraza početkom godine.

"Trka je veoma otvorena”, rekao je neimenovani višerangirani evropski zvaničnik, napominjući da kandidati za prijavu imaju rok do 30. novembra. Izbor će potom biti obavljen na narednom sastanku ministara finansija evrogrupe 4. decembra u Briselu.

Do sada je samo nekoliko ministara izrazilo želju da predsjedava evrogrupom i to su Pjer Gramenja iz Luksemburga i Slovak Peter Kazimir, ali prema riječima izvora obojica nisu u užem krugu.

Izvori navode da veliku podršku uživa Španac Luis de Gindos koji je prije dvije godine izbore izgubio od Dijselbloma. Međutim, on nije iskazao zainteresovanost posebno iz razloga što se nezvanično smatra da je to mjesto rezervisano za nekog iz redova lijevog centra.

"Socijalisti smatraju da je to njihova funkcija", rekao je diplomatski izvor navodeći da se pominju dva imena iz partija lijevog centra – Italijan Pjer Karlo Padoan i Portugalac Mario Senteno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU