EU

Mjere štednje uprkos ekonomskom oporavku

09.09.2013. 09:05 / Izvor: Fena
Mjere štednje uprkos ekonomskom oporavku

Britanski ministar finansija George Osborne će inistirati da su najnoviji ekonomski podaci opravdali njegove mjere štednje i upozorava da bi njihovo ukidanje ugrozilo oporavak.

Britanski ministar finansija George Osborne će inistirati da su najnoviji ekonomski podaci opravdali njegove mjere štednje i upozorava da bi njihovo ukidanje ugrozilo oporavak.  Britanski bruto domaći proizvod (BDP) narastao je za 0,6 posto u posljednja tri mjeseca do kraja juna, saopćeno je iz Ureda na nacionalne statistike prošlog mjeseca, prenosi AFP.

U govoru kasnije u ponedjeljak, Osborne će tvrditi da ubrzani opravak opravdava njegove mjere "fiskalne odgovornosti i monetarni aktivizam" uprkos općenito nezadovoljavajućim brojkama BDP-a otkako je vlada formirana 2010. godine.

Prema dijelovima govora, koje je objavilo ministarstvo finansija, Osborne će odbaciti optužbe da je pooštravanje fiskalne politike uzrokovalo stagnaciju rasta BDP-a. On će umjesto toga kriviti "eksterne inflacijske šokove, krizu u eurozoni i uticaj trenutne fiskalne krize na finansijske uvjete".

On će tvrditi da je porast BDP-a u posljednjih šest mjeseci, uprkos mjerama štednje, dokaz da to dvoje nisu direktno povezani.Velika Britanija je posvećena uvođenju dodatnih mjera štednje otkako je opoziciona Laburistička stranka obećala da će se držati planova koalicije za smanjenje troškova.

Koalicija insitira da su njene mjere štednje potrebne da se smanji rekordni budžetski deficit koji je naslijeđen od prethodne laburističke vlade 2010. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU