Paket energetske podrške: Milijardu eura bespovratne pomoći EU za Zapadni Balkan

10.12.2022. 09:40 / Izvor: Akta.ba
paket energetske podrške

Evropska unija će obezbijediti milijardu eura bespovratne pomoći za zemlje Zapadnog Balkana, s ciljem rješavanja energetske krize i promocije energetske tranzicije.

Lideri zemalja Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana usvojili su na samitu u Tirani zajedničku deklaraciju u kojoj su, između ostaloga, potvrdili punu posvećenost EU perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Uniju.

Evropska unija će obezbijediti milijardu eura bespovratne pomoći za zemlje Zapadnog Balkana, s ciljem rješavanja energetske krize i promocije energetske tranzicije.

500 miliona eura usmjereno je ugroženim domaćinstvima i privredi, dok je dodatnih 500 miliona usmjereno za direktna ulaganja u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti i poticanja obnovljivih izvora energije.

Na samitu Evropske unije za Zapadni Balkan održanom u Tirani, potpredsjednica Evropske investicione banke (EIB) Liljana Pavlova potvrdila je pomoć EIB Global u rješavanju hitnih kratkoročnih potreba regiona koje su posledica aktuelne krize. Ta podrška će se realizovati kroz nove projekte koje EIB Global planira da finansira u regionu za uvođenje čiste energije, proširenje elektroenergetskih mreža i skladišne infrastrukture, kao i za podršku privatnom sektoru za povećanje energetske efikasnosti. Ona je potvrdila da je banka u potpunosti usklađena sa paketom energetske podrške vrijednim milijardu evra koji je najavila Evropska komisija i da namjerava da igra ključnu ulogu u njegovom sprovođenju.

"Drago nam je što paket podrazumjeva podršku i za unapređenje politike, zakonodavnog i institucionalnog okvira za energetski sektor. Poboljšanja u tim oblastima imat će pozitivan uticaj na brzinu kojom će EIB Global i naši lokalni partneri moći da pokrenu investicije u infrastrukturu i privatni sektor", izjavila je potpredsjednica Pavlova.

eu paket

eu paket

 

eu paket

 

eu paket

 

eu paket

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU