Domaćinstva manje troše

Evropske zemlje smanjile potrošnju plina u jeku energetske krize

22.02.2023. 10:58 / Izvor: Agencije
Plin

Evropske zemlje smanjile su potrošnju plina u razdoblju od augusta do januara, zbog manje potrošnje domaćinstava usljed neuobičajeno toplog vremena.

Evropske zemlje smanjile su potrošnju plina u razdoblju od augusta do januara, zbog manje potrošnje domaćinstava usljed neuobičajeno toplog vremena, visokih troškova za industriju koje su prouzrokovale manju proizvodnju i vladinih mjera.

Ukupna potrošnja plina u Evropskoj uniji pala je za 19,3 posto u periodu od augusta prošle godine do januara u poređenju s petogodišnjim prosjekom u istom periodu, objavio je Eurostat.

Rusija, prethodno glavni dobavljač, drastično je smanjila isporuke plina evropskim zemljama u mjesecima nakon invazije na Ukrajinu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

To je prouzrokovalo rekordno visoke cijene plina u Evropi.

Manja potrošnja plina pomogla je zemljama EU-a, a zalihe su pred kraj zime neuobičajeno pune.

Cijene evropskog plina padaju od decembra, ali su svejedno više nego prethodnih godina.

Čini se da će zemlje EU-a uspjeti ostvariti svoj cilj dobrovoljnog smanjenja potražnje za plinom za 15 posto u periodu od augusta do marta, što je jedna od brojnih izvanrednih mjera koje su Brisel i vlade članica EU-a uvodile kako bi sačuvale plin i zamijenile Rusiju alternativnim dobavljačima.

Analitičari kažu da se još uvijek ne može konkretno reći što je dovelo do smanjene potražnje u određenim sektorima, ali topliji zimski mjeseci i smanjenje industrijske proizvodnje zbog visokih cijena jedni su od uzroka.

"Vrijeme je definitivno odigralo veliku ulogu", rekao je Jacob Mandel iz Aurora Energy Researcha.

Potražnja u EU-u pala je za više od 22 posto u oktobru, novembru i januaru, prema Eurostatu.

Odvojena analiza think-thanka Bruegel pokazuje da je potrošnja u Njemačkoj, koja je najveći evropski potrošač plina, pala za više od 27 posto u industrijskom sektoru u januaru, u domaćinstvima za 25 posto, a za 12 posto u energetskom sektoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU