Neto dobit banaka u eurozoni smanjena za petinu

26.08.2016. 10:03 / Izvor: HINA
Neto dobit banaka u eurozoni smanjena za petinu

U ECB-u pak tvrde da je njihova popustljiva monetarna politika donijela više koristi neto štete iako priznaju i određene nuspojave.

Dobit banaka u eurozoni smanjena je za petinu u prvom tromjesečju zbog manje zarade na trgovanju ali i u većini ostalih dijelova poslovanja, pokazali su podaci Europske središnje banke (ECB).

Svi su glavni izvori zarade za banke, uključujući kreditiranje, trgovanje i naknade, bili manje izdašni u prva tri ovogodišnja mjeseca nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće središnje monetarne institucije eurozone u čijem je mandatu i supervizija banaka.

Tako je neto dobit komercijalnih banaka u eurozoni smanjena u prvom tromjesečju za 20 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosila je 18 milijardi eura.

Najveći je pad neto rezultata - za 41 posto, na 10,8 milijardi eura - zabilježen u segmentu trgovanja i valutnih tečajeva.

U ostalim izvorima prihoda, poput neto kamata na kredite, dividendi i naknada i provizija, pad je bio nešto blaži.

Banke su za slabije poslovne rezultate okrivile ECB-ovu politiku iznimno niskih kamatnih stopa, uključujući negativne kamatne stope na depozite komercijalnih banaka.U Njemačkoj čije su banke nagomilale puno gotovine nekoliko njih odgovorilo je na takvu politiku naplaćivanjem naknada za bankovne račune odnosno naplatom naknada za velike depozite korporativnim klijentima.

U ECB-u pak tvrde da je njihova popustljiva monetarna politika donijela više koristi neto štete iako priznaju i određene nuspojave.

Ujedno poručuju komercijalnim bankama da snize troškove poslovanja i prilagode poslovne modele kako bi bile manje ovisne o kamatama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU