Hrvatska među zemljama s najvećim padom cijena u Europi

03.09.2016. 08:50 / Izvor: HINA
Hrvatska među zemljama s najvećim padom cijena u Europi

Srpanjski je pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u Hrvatskoj bio još izraženiji nego u prethodnom mjesecu.

Hrvatska je i u srpnju bila među zemljama Europske unije koje su bilježile najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini, u društvu s Grčkom, Nizozemskom i Slovačkom, pokazuju u petak objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju pale za 5,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Time se prema raspoloživim podacima Eurostata svrstala među zemlje EU s najvećim padom cijena, zajedno s Grčkom, gdje su cijene pale 7,0 posto, Nizozemskom, gdje su kliznule 6,4 posto, i Slovačkom, s padom cijena za 4,7 posto, napominje EUROSTAT.

Srpanjski je pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u Hrvatskoj bio još izraženiji nego u prethodnom mjesecu kada su cijene na godišnjoj razini smanjene 4,8 posto. Taj je pad također bio među najizrazitijima u EU.

Najviše padale cijene energije

Samo su Malta, Danska i Švedska prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda u srpnju na godišnjoj razini bilježile rast proizvođačkih cijena u industriji, i to za 0,9 odnosno 0,4 i 0,1 posto.

Na razini Europske unije pad cijena na godišnjoj razini ublažen je u srpnju na 2,5 posto, nakon lipanjskog pada za 2,9 posto.Najviše su pritom u EU na godišnjoj razini potonule cijene energije, za 7,7 posto, te cijene intermedijarnih roba, za 1,9 posto. Eurozona je također u srpnju bilježila blaži pad proizvođačkih cijena u industriji, za 2,8 posto, nakon 3,1-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Energetski sektor također je prednjačio padom cijena, za 8,4 posto. Slijedi sektor intermedijarnih roba gdje su cijene pale 2,3 posto, pokazuju Eurostatovi izračuni.

Na mjesečnoj razini ponovo pad cijena

Na mjesečnoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj ponovo pale u srpnju, nakon dva mjeseca rasta. Prema Eurostatu, potonule su 0,7 posto u odnosu na lipanj kada su porasle 1,2 posto.

Hrvatska se time našla u skupini s Litvom i Portugalom, gdje su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju na mjesečnoj razini pale 0,8 odnosno 0,5 posto.

Najveći pad cijena na mjesečnoj razini zabilježila je u srpnju Estonija, za 2,3 posto, a slijedi Danska s padom cijena za 1,3 posto, te Nizozemska gdje su smanjene 1,1 posto, navodi Eurostat.

Najveći rast cijena na Cipru

Najviše su pak prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda poskočile proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na Cipru, za 2,2 posto, te u Velikoj Britaniji, za 0,6 posto.

Na razini EU i eurozone rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda oštro je usporio, na samo 0,1 posto, s 0,8 posto u prethodnom mjesecu, pri čemu je EUROSTAT revidirao lipanjski podatak za eurozonu.

Kočnica su u obje zone bile cijene energije koje su na mjesečnoj razini smanjene 0,3 posto u EU i 0,4 posto u eurozoni, nakon dva mjeseca oštrog rasta, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU