Smanjeni uvoz uravnotežio bilancu robne razmjene EU sa svijetom

16.11.2016. 13:21 / Izvor: HINA
Smanjeni uvoz uravnotežio bilancu robne razmjene EU sa svijetom

Hrvatski je robni izvoz prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata porastao u rujnu za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Izrazitiji pad robnog uvoza i posustajanje izvoza rezultirali su u rujnu gotovo uravnoteženom bilancom robne razmjene 28-člane Europske unije sa svijetom, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođeni robni uvoz EU 28 smanjen je u rujnu za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec. Robni izvoz gotovo je stagnirao, smanjivši se za 0,2 posto, izračunali su u Eurostatu.

Rezultat je gotovo uravnotežena bilanca robne razmjene, prema sezonski prilagođenim podacima koji iskazuju višak u rujnu od samo 200 milijuna eura. U kolovozu EU28 je prema sezonski prilagođenim podacima bilježio trgovinski manjak od dvije milijarde eura, uz znatno snažniji rast uvoza nego izvoza.

Eurozona je u rujnu bilježila pad sezonski prilagođenog robnog izvoza za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec. Uvoz je pak smanjen za 1,6 posto. Time je sezonski prilagođeni višak u trgovinskoj bilanci porastao u rujnu na 24,9 milijardi eura, s blago naviše revidirane kolovoške 23,4 milijarde, pokazuje izvješće Eurostata.

Među zemljama EU najviše je u rujnu na mjesečnoj razini poskočio robni izvoz na Cipru, za 7,4 posto. Slijede Grčka i Mađarska s povećanjem izvoza za 6,7 odnosno 6,5 posto.

Hrvatski je robni izvoz prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata porastao u rujnu za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Najveći je pad izvoza u rujnu u odnosu na prethodni mjesec zabilježila Slovačka, za gotovo 10 posto.

Najveći je skok robnog uvoza u rujnu u odnosu na kolovoz zabilježila Malta, za 62,2 posto. Dvoznamenkasti je rast uvoza zabilježila još Danska, za 11,3 posto.

Najviše se pak smanjio robni uvoz u Austriji, za nekih 15 posto. Slijedi Luksemburg s padom uvoza za 14,2 posto, te Slovenija gdje je smanjen oko 13 posto. Dvoznamenkasti pad uvoza zabilježile su još Rumunjska i Bugarska.

Hrvatski je robni uvoz u rujnu, prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata, smanjen za 8,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Na godišnjoj je razini robni izvoz iz 28 zemalja EU u rujnu smanjen jedan posto, na 147,2 milijarde eura, pokazuju prve procjene Eurostata, bazirane na sezonski neprilagođenim podacima.

Robni uvoz na razini EU28 zabilježio je pak isti postotni rast, na 146,7 milijardi eura.

Time je EU u rujnu prema sezonski neprilagođenim podacima zabilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 500 milijuna eura. Bilanca za prošlogodišnji rujan iskazala je višak od 3,7 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU gotovo je stagnirala na razini prošlogodišnjeg rujna i iznosila je 271,4 milijarde eura.

U eurozoni je sezonski neprilagođen robni izvoz u rujnu uvećan na godišnjoj razini dva posto, na 176,7 milijardi eura. Uvoz je pak zabilježio isti postotni pad, kliznuvši na 150,2 milijarde eura.

Time je višak u robnoj razmjeni sa svijetom porastao na 26,5 milijardi eura, s 19,2 milijarde koliko je iznosio u istom lanjskom razdoblju.

Vrijednost robne razmjene unutar zone primjene zajedničke europske valute zadržala se pak gotovo na razini prošlogodišnjeg rujna i iznosila je 148,3 milijarde eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU