Zakon o zaštiti privatnosti mogao bi ugroziti prihode Facebooka i Gmaila

11.01.2017. 09:28 / Izvor: Fena
Zakon o zaštiti privatnosti mogao bi ugroziti prihode Facebooka i Gmaila

Email servisima poput Gmaila i Hotmaila neće biti dopušteno da pretražuju email poruke svojih korisnika kako bi im prikazivali ciljane reklame, bez njihove izričite dozvole.

Servisi za dopisivanje preko interneta, kao što su WhatsApp, iMessage i Gmail, mogli bi se suočiti sa strogim pravilima o načinima na koji smiju pratiti aktivnosti svojih korisnika ukoliko bude usvojen prijedlog Europske komisije o zaštiti privatnosti koji je prezentiran danas, izvještava Reuters.

Servisi će morati garantirati povjerljivost razgovora svojih korisnika i tražiti njihovu dozvolu za praćenje njihove aktivnosti kako bi im prikazivali prilagođene reklame.

Na primjer, email servisima poput Gmaila i Hotmaila neće biti dopušteno da pretražuju email poruke svojih korisnika kako bi im prikazivali ciljane reklame, bez njihove izričite dozvole.

Većina besplatnih online servisa se oslanja na marketing kako bi se finansirala, što je izazvalo strahove da bi današnji prijedlog mogao pogoditi te prihode.

Prema prijedlogu Europske komisije, određena pravila koja se trenutno odnose samo na telekom operatere se proširuju na internet kompanije koje nude usluge poziva i slanja i primanja poruka preko interneta, s ciljem da se zatvori percipirani jaz u zakonskim propisima između telekom industrije i većinom američkih internet divova kao što su Facebook, Google i Microsoft.

Online oglašivači su upozorili da bi pretjerano stroga pravila mogla ugroziti finansiranje mnogih web stranica i njihovo pružanje besplatnih usluga. Oni smatraju da se po informacijama koje oni koriste ne mogu identificirati korisnici i stoga ne postoji veliki rizik, te bi traženje dozvole za prikupljanje informacija svaki put bilo opterećujuće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU