Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

21.12.2022. 14:26 / Izvor: Agencije
brexit

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita, presudio je u srijedu Visoki sud u Londonu.

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita, presudio je u srijedu Visoki sud u Londonu.

Nezavisno nadzorno tijelo (NNT), tijelo koje finansira vlada da nadgleda prava građana, poduzelo je akciju protiv ministarstva unutrašnjih poslova, tvrdeći da Britanija krši sporazum o povlačenju s Evropskom unijom zahtijevajući od građana EU da ponovo apliciraju za pravo na boravak i rad u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Advokati NNT-a su tvrdili na saslušanju prošlog mjeseca da program nezakonito zahtijeva od građana EU da podnesu drugi zahtjev nakon što im je dozvoljeno da ostanu u Britaniji ili izgube pravo na boravak.

Državljanima EU i članovima njihovih porodica koji nisu ostvarili pravo na stalni boravak prije kraja 2020. može se odobriti ograničeno dopuštenje za ulazak i boravak u Ujedinjenom Kraljevstvu na pet godina, poznato kao "pre-settled status".

Robert Palmer, predstavnik NNT-a, rekao je da će oni koji ne podnose još jedan zahtjev u roku od pet godina nakon što im je odobren status unaprijed "automatski izgubiti pravo na boravak u Ujedinjenom Kraljevstvu".

On je tvrdio da je ovaj aspekt šeme poravnanja EU – i slična šema za građane iz zemalja Evropskog ekonomskog prostora i Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu – "direktno nekompatibilna sa sporazumom o povlačenju".

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU