Hrvatskoj po prvi put nedostaje sezonskih radnika u turizmu

EU / POLITIKA

Hrvatskoj po prvi put nedostaje sezonskih radnika u turizmu

Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije poručili su i kako se eventualna izmjena stope PDV-a u turizmu mora zakonski vezati uz povećanje plaća radnika u turizmu.

26.05.2016. 10:46 / Izvor: HRT

U sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije krivce za takvo stanje vide u Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Ministarstvu turizma. Ističu da poslodavci nisu pokazali nikakav interes za povećanje osnovnih plaća radnicima, unatoč sve boljim brojkama u turizmu, te su tek nakon inzistiranja sindikata plaće povećali za samo 1,3 posto.

“Ako oni ne mogu dati u pregovorima više od 2900 kuna i 32 lipe bruto plaće, onda zapravo oni potiču rad na crno i krađu države”, poručio je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.Poslodavce je prozvao za nedostatak socijalne odgovornosti i socijalne inteligencije, ističući kako oni ne bi smjeli gledati samo na svoj profit, dok je Ministarstvo turizma kritizirao da je platilo Hotelijerskom fakultetu u Opatiji izradu Knjige standarda u turizmu, ali da nijedan ministar to dosad nije primijenio.

“Odgovorno tvrdim da je hrvatski turizam tvornica invalida. Mi imamo situaciju da se starije osobe više ni ne javljaju za sezonski rad jer ne mogu izdržati nametnuti tempo”, rekao je Bulić.

Predsjednica Odbora za turizam tog sindikata Marina Cvitić navela je kako u turizmu trenutno 75 posto radne snage čine sezonci, jer se poslodavci godinama rješavaju radnika na sve moguće načine.

“Prošle godine prosječna neto plaća iznosila je 5007 kuna sa svim dodacima, a većina radnika tu plaću niti ne vidi. Ima radnika, ali ih treba pošteno platiti. Tražili smo i da se kategorizacija hotela veže uz broj stalno zaposlenih ljudi, svaki ministar dosada je pokazao interes za to, ali ništa konkretno nije napravljeno”, rekla je Cvitić.

Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije poručili su i kako se eventualna izmjena stope PDV-a u turizmu mora zakonski vezati uz povećanje plaća radnika u turizmu, naglašavajući da Republika Hrvatska ne smije popustiti pohlepi HUP-a, prenosi HRT.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU