Bernard Cazeneuve novi premijer Francuske

06.12.2016. 10:35 / Izvor: Agencije
Bernard Cazeneuve novi premijer Francuske

Tokom vikenda kandidaturu je najavio francuski pisac i sineasta Alexandre Jardin, koji će biti kandidat građanskog pokreta.

Dosadašnji francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve postavljen je za premijera Francuske nakon što je Manuel Valls podnio ostavku, javlja AFP.

"On (Cazeneuve) je snažna ličnost sa iskustvom u vođenju državnih poslova", saopšteno je iz Jelisejske palate, prenosi Reuters.

Valls je u ponedjeljak izjavio da će podnijeti kandidaturu, nekoliko dana prije nego je nepopularni socijalistički predsjednik Francois Hollande najavio da se neće kandidovati za drugi predsjednički mandat.

Vladajuća ljevica počela je nedavno predizbornu stranačku kampanju za predsjedničke izbore.

Bivši ministar ekonomije Arnaud Montebourg prvi je podnio svoju kandidaturu za stranačke izbore predviđene između 22. i 29. januara. Ostali kandidati imaju rok do 15. decembra da se prijave za stranačke izbore.

Francuska desnica već je izabrala svog kandidata, bivšeg premijera Francoisa Fillona , dok će ekstremnu desnicu predstavljati Marine Le Pen.

Za izbore su se još kandidovali predstavnik radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon i bivši ministar ekonomije Emmanuel Macron, koji je u augustu podnio ostavku i osnovao svoju političku organizaciju, centristički "Pokret" (En Marche).

Tokom vikenda kandidaturu je najavio francuski pisac i sineasta Alexandre Jardin, koji će biti kandidat građanskog pokreta.

Uzimajući u obzir duboke podjele unutar ljevice, analitičari procjenjuju da će se u drugom krugu za mjesto predsjednika boriti kandidat desnice Francois Fillon i predsjednika ekstremne desnice Marine Le Pen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU