EU/ SVIJET

Rumunji, Grci, Bugari i Hrvati rade najviše u EU

​Studija koja se bavi koliko radnici stvarno provedu na poslu razbija stereotipe o Rumunjima i Grcima kao najlijenijim radnicima u EU. Hrvatski radnici u vrhu su Europske unije po količini stvarnog vremena provedenog na poslu.

26.06.2014. 12:46 / Izvor: Poslovni dnevnik

Hrvatski radnici u vrhu su Europske unije po količini stvarnog vremena provedenog na poslu, pokazalo je istraživanje pariškog  instituta  prenosi EUObserver. Studija koja se bavi koliko radnici realno provedu na poslu razbija stereotipe o Rumunjima i Grcima kao najlijenijim radnicima u Europi. Rumunjski radnici koji rade puno rado vrijeme rekorderi su u EU s 2099  radnih sati godišnje. Grci su na drugom mjestu, a slijede Bugari i Hrvati. Ovi potonji na poslu provedu 1954 sati. Slijede Poljaci, Latvijci, Slovaci, Estonci i Ciprani.

Na suprotnom kraju su Finci s prosječnih 1.648 sati godišnje. Slijede ih Francuzi, Šveđani, Danci, Belgijanci i Talijani. Njemački radnik i radnica koje mediji rado i  često oslikavaju kao najradišnije, nalaze se na sredini tablice i rade manje nego 2010. godine. Boravak na poslu u posljednje tri godine su povećali  radnici Španjolske i Portugala, zemalja koje su se u isto vrijeme našle na udaru strogih mjera štednje. Pariški institut bavio se realnim vremenom provedenom na poslu u posljednje četiri godine, izbjegavajući uobičajeno nominalne radne sate koji uključuju i izostanke zbog bolovanja, brigu o djeci, blagdane ili štrajkove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU