EU

Slovenske tvrtke sve češće kredite traže u inozemstvu

03.03.2014. 12:41 / Izvor: Business.hr
Slovenske tvrtke sve češće kredite traže u inozemstvu

​Opseg novih kredita koje su poduzećima odobrile slovenske banke lani se smanjio za 2 milijarde eura u odnosu na 2012. godinu pa se uspješnije i izvozno usmjerene tvrtke sve češće odlučuju za izvore financiranja u inozemstvu.

Opseg novih kredita koje su poduzećima odobrile slovenske banke lani se smanjio za 2 milijarde eura u odnosu na 2012. godinu pa se uspješnije i izvozno usmjerene tvrtke sve češće odlučuju za izvore financiranja u inozemstvu, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"Slovenska poduzeća lani su se u inozemstvu zadužila za više od jedne milijarde eura, od čega se 600 milijuna odnosi na prerađivačku industriju", rekao je za list viceguverner središnje banke Janez Fabijan.

Nakon što su u godinama pred krizu previše liberalno odobravale kredite, slovenske banke sada oštro smanjuju razinu kreditnih plasmana koji se neće vratiti na predkriznu razinu, a krediti gospodarstvu smanjeni su s 19,8 milijardi eura u 2010. godini na 14,3 milijarde s krajem prošle godine, piše "Dnevnik".

Razlog zbog kojih se sve više tvrtki sa stabilnim poslovanjem odlučuje za uzimanje kredita u inozemstvu su i niže kamatne stope. Tako za kredite do milijun eura banke u Sloveniji naplaćuju kamate od oko 5,5 posto, a u drugim državama eurozone samo oko 2,3 posto, navodi list. Uz to, navodi "Dnevnik", kreditiranje na domaćem financijskom tržištu skuplje je i zbog posebnih jamstava koja se moraju osigurati kod stranih banaka jer je kreditni bonitet slovenskih banaka nizak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU