SVEČANA CEREMONIJA

EU / NATO

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

27.01.2024. 08:30 / Izvor: Akta.ba
nato

NATO Štab Sarajevo je održao inauguralnu ceremoniju dodjele nagrada u čast heroja iz cijele BiH koji su dali doprinos miru i sigurnosti u BiH i regionu.

NATO Štab Sarajevo je sinoć održao inauguralnu ceremoniju dodjele nagrada u čast heroja iz cijele BiH koji su dali doprinos miru i sigurnosti u BiH i regionu.

Na gala prijemu kojem su prisustovale političke i vojne zvanice, kao i ambasadori NATO zemalja, priznanja su dodijeljena hitnim službama iz brojnih agencija BiH koje su pohitale u opasnost da bi pružile pomoć građanima Turske i Slovenije pogođene prirodnim katastrofama 2023. godine. Predstavnicima svih agencija koje su učestvovale u tim aktivnostima, uključujući Oružane snage BiH, Ministarstvo sigurnosti i agencije civilne zaštite na entitetskim nivoima i Brčko Distrikta, dodijeljene su nagrade ‘NATO Zvijezda.’

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela L. McGaha je odala priznanje svim dobitnicima nagrade NATO Zvijezda na njihovim često herojskim nastojanjima.

"Zadovoljstvo mi je večeras odati počast našem istorijskom Savezu i njegovoj 75. godišnjici, te našem trajnom partnerstvu s Bosnom i Hercegovinom. Večeras imamo priliku prepoznati sva vaša kolektivna nastojanja da pomognete da BiH i njeni građani budu sigurni i zaštićeni", navela je McGaha.

Na uručenju nagrada komandantici NATO Štaba Sarajevo pridružio se i Olav Reinertsen, ambasador Norveške koja je i NATO kontakt ambasada u BiH, opisavši ceremoniju kao "izuzetan NATO događaj koji slavi saradnju i predanost.”

Pored timova hitnih službi, priznanja su dobili i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović i sekretar Delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Željko Grubešić za njihov doprinos u pružanju podrške demokratskom nadzoru odbrambenih i sigurnosnih institucija BiH. 

Također, brigadir Edin Fako koji je protekle tri godine predstavljao BiH kao stalni vojni predstavnik u NATO sjedištu u Briselu, te Emir Šabić koji je kao projektni oficir britanske ambasade u Sarajevu pomogao BiH da postane regionalni lider u pružanju mogućnosti ženama da imaju jednake uloge u garanciji sigurnosti. Priznanje je dodjeljeno Mirnesi Softić, koja je kao rukovodilac BiH Centra 112 nadzirala brojne krizne situacije, spašavala živote i imovinu, te timu iz Centra za mlade Tuzla koji neumorno rade da se glas mladih čuje u razgovorima o sigurnosti i budućnosti BiH.

Jedan od lidera Centra za mlade Tuzla Slobodan Blagovčanin je rekao da je to priznanje veliki vjetar u leđa, da je došlo neočekivano i da ih vjerovatno zbog toga dodatno čini ponosnim.

"U državi gdje su mladi često zaboravljeni i zanemareni, divno je znati da postoje organizacije i osobe koje vide naše zalaganje i koje nas smatraju ravnopravnim partnerima u procesu izgradnje mira i sigurnog društva u cjelini", naveo je Blagovčanin. 

Događaj je bio prilika da se proslavi kontinuirano snažno partnerstvo između NATO-a i Bosne i Hercegovine i da se izrazi zahvalnost svim partnerima Saveza u BiH na njihovom doprinosu i predanosti i podršci NATO Štabu Sarajevo i stabilnijoj budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU