Postupili po zakonu

FERK odbio dozvolu za rad MHE "Zlate", sljedeći potez na inspekciji

13.10.2023. 09:18 / Izvor: Akta.ba
Doljanka

Donijeli rješenje kojim se odbija zahtjev za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na 21. redovnoj sjednici održanoj 12.10.2023. donijela rješenje kojim se odbija zahtjev za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije, kao i zahtjev za sticanje statusa kvalifikovanog proizvođača podnosioca zahtjeva „EKO-VAT“ d.o.o. Jablanica. Ovim potezom je FERK konačno postupio u skladu sa zakonima što je rezultat dugogodišnje pravne borbe Udruženja građana „Za Doljanku“.

Odbijanje dozvole za rad je uslijedilo nakon što je prošlog mjeseca Kantonalni sud u Mostaru posljednjom presudom poništio dozvolu za rad mHe „Zlate“ u Jablanici i naložio FERK-u da ponovi postupak.

Podsjećamo, UG „Za Doljanku“ je prije tri godine pokrenulo upravni spor protiv Rješenja kojim je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) izdala dozvolu za rad firmi „EKO-VAT“ d.o.o. Jablanica. Kantonalni sud u Mostaru je u obrazloženju svoje presude istaknuo upravo ona kršenja na koja je Udruženje od samog početka svoje borbe ukazivalo FERK-u i ostalim institucijama.

Dugogodišnja borba UG „Za Doljanku“ za zaštitu rijeke Doljanke je do sada rezultirala sa ukupno šest presuda u korist Udruženja, a nadležne institucije imaju sve manje prostora zaobilaze zakone, a sada je konačno poništena i dozvola za rad mHe „Zlate“ nakon brojnih pokušaja da se njen rad legalizira nepostupajući po jasnim zakonima, a FERK više nije mogao pronaći načina da ponovno izda dozvolu za rad.

Iz UG „Za Doljanku“ su poručili da su ovo izuzetni iskoraci u njihovoj borbi za zaštitu rijeke Doljanke te pozivaju Federalnu upravu za inspekcijske poslove da izvrše nadzor i obustave rad mHe „Zlate“ zbog neposjedovanja dozvole za rad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije