do sada uloženo oko 9 miliona KM

Kreće izgradnja MHE Cijevna 3 na Bosni - Potpisan ugovor sa novim koncesionarom

22.12.2023. 08:25 / Izvor: Akta.ba
CIJEVNA

Ugovor je u ime Vlade Republike Srpske potpisao ministar Đokić sa v.d. direktora preduzeća Elektro-Doboj i preduzeća Elektroprivreda RS.

Jučer je u kabinetu ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića potpisan Ugovor o ustupanju ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane Cijevna 3 na rijeci Bosni.

Ugovor je u ime Vlade Republike Srpske potpisao ministar Đokić sa v.d. direktora preduzeća Elektro-Doboj i preduzeća Elektroprivreda RS-obnovljivi izvori energije iz Ljubinja Miodragom Mišićem i Sinišom Šišićem.

Ugovor o konceciji za izgradnju i korištenje male hidroelektrane Cijevna 3 na rijeci Bosni je ovim prenesen sa dosadašnjeg koncesionara, preduzeća Elektro-Doboj, na novog koncesionara, preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske-obnovljivi izvori energije za proizvodnju i prodaju električne energije Ljubinje, koje je u potpunosti preuzelo sva prava i obaveze iz ugovora o koncesiji.

Razlog za ustupanje predmetnog ugovora je činjenica da se, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji Elektro-Doboj kao distributivno preduzeće u sistemu Elektroprivrede, ne može baviti proizvodnjom električne energije zbog čega je dalju realizaciju projekta preuzelo preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske-obnovljivi izvori energije iz Ljubinja.

Hidroelektrana Cijevna 3 je jedna od osam malih hidroelektrana na rijeci Bosni, čija je izgradnja definisana Prostornim planom Republike Srpske. Izgradnjom ovih hidroelektrana predviđeno je integralno uređenje, zaštita od poplava i energetsko korišćenje rijeke Bosne.

U realizaciju projekta izgradnje hidroelektrane Cijevna 3 je do sada uloženo oko 9 mil KM. Provedeni su istražni radovi, urađen je najveći dio projektne dokumentacije i dozvola, a u postupku eksproprijacije riješeno je oko 40% imovinskih odnosa.

Planirana instalisana snaga postrojenja je 13,9 megavata, a godišnje će proizvoditi 69 gigavat-časova električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije