Grantovi neprofitnim organizacijama

Izdvojeno 180.000 KM za sudjelovanje Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu

29.12.2023. 17:33 / Izvor: Akta.ba
mjera mora

Projekt "Mjera mora", autora Stjepana Skoke, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Venecijanskom bijenalu.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je  Informaciju o prijedlogu za sudjelovanje Bosne i Hercegovine na 60. Venecijanskom bijenalu 2024. godine, čime je prihvaćen prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta da Paviljon Bosne i Hercegovine na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2024. godine predstavi projekt "Mjera mora", autora akademskog kipara Stjepana Skoke i kustosa postavke Marina Ivanovića.

Za povjerenika Paviljona Bosne i Hercegovine imenovan je Marin Ivanović, iz Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru.

Prema Zakonu o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu, planirano je 180.000 KM za sudjelovanje Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu, u okviru granta neprofitnim organizacijama.

Dosadašnje predstavljanje Bosne i Hercegovine na jednom od najprestižnijih globalnih festivala umjetnosti (La Biennale di Venezia) obuhvatalo je dva projekta koji su odabrani na prijedlog Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (2013. i 2017. godine), te jedan projekt koji je predložilo Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, i to 2019. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije