Nastavak projekta "Energijske efikasnosti"

Utopljavaju se vrtići, škole, fakulteti, zdravstvene ustanove u KS

09.02.2024. 13:13 / Izvor: Akta.ba
škole utopljavanje

Vlada Kantona Sarajevo nastavlja s realizacijom projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima" .

Vlada Kantona Sarajevo nastavlja s realizacijom projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima”. Još 17 objekata javnih ustanova dobit će potpuno novi izgled, a to su dva vrtića, 11 osnovnih škola, jedan dom zdravlja, dvije srednje škole i jedan fakultet.

Ugovore o njihovom utopljavanju potpisali su danas ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak i predstavnice izabranih izvođača radova, firmi ITC doo Zenica i EKO TEH doo Sarajevo Amela Muhić i Azra Pindžo. 

Kako je najavljeno, radovi bi trebali početi na proljeće. Obuhvatit će zamjenu stolarije, krovova, termoizolaciju  fasada, kotlovnica, ugradnju termostatskih ventila i niz drugih intervencija. 

Projekt Energijske efikasnosti Vlada KS implementira od 2019. godine, putem resornog ministarstva, a u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

“Ovo je druga faza ovoga projekta, od ukupno tri. Danas smo potpisali dva LOTA za ukupno 17 objekata. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je oko 10 miliona EUR-a, od čega osam miliona EUR-a čine kreditna sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj, a dva miliona KM su grant sredstva Evropske Unije. Pored toga je dodatno obezbijeđen 1.100.000 EUR-a tehničke pomoći”, istakao je ministar Bošnjak.

Posljednjom, trećom fazom projekta Energijske efikasnosti biće obuhvaćeno još osam javnih objekata, a planirano je da i njihova sanacija počne u ovoj godini.

Po riječima ministra, potrebe na terenu su mnogo veće, te su pokrenuti razgovori s predstavnicima EBRD-a o novom aranžmanu u svrhu šire implemetacije projekta.

Sedamnaest objekata na kojima uskoro počinju radovi, a koji su obuhvaćeni danas potpisanim ugovorima, su: Filozofski fakultet, Treća gimnazija, Vrtić “Dunje”, OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”, OŠ “Osman Nakaš”, OŠ "Hilmi ef. Šarić"-Područna škola “Raštelica”, OŠ "9. maj"-Područna škola “Lokve”, OŠ "Podlugovi"-Područna škola “Lješevo”, “Prva osnovna škola”, Vrtić “Mašnica”, OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”, Dom zdravlja “Saraj Polje”, Treća osnovna škola, Srednja škola za saobraćaj i komunikacije, OŠ "Podlugovi"-Područna škola “Ljubnići”, OŠ "Hadžići"- Područna škola “Binježevo” i OŠ "Skender Kulenović".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije