Rekonstrukcija cjevovoda

Vlada KS ove godine investira 2,5 mil. KM na unapređenje vodosnabdijevanja u KS

12.02.2024. 17:31 / Izvor: Akta.ba
uk

Kvalitet vode nije ugrožen niti građani imaju potrebu brinuti o kvalitetu vode za piće, poručio je premijer Uk.

Nakon što su građani Kantona Sarajevo bili bez vode više od 24h tokom vikenda, uprkos blagovremenom obavještenju i najavi od strane KJKP "Vodovod i kanalizacija", mnoge građane je dužina trajanja radova kao i sam odabir dana u sedmici iznenadila.

Nedjeljom većina građana obavlja kućna spremanja, koriste jeftinu struju te je upravo dužina trajanja opstrukcije vode bila sporna.

Razlog ovog poteza je, kako su ranije obavijestili iz VIK-a bio popravak kvara na izvorištu Bačevo.

Komentirajući nezadovoljstvo građana zbog obustave vodosnabdijevanja u velikom dijelu grada, premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, za medije je izjavio kako su ovi radovi bili nužni i neizbježni.

"Aktuelna vodovodna cijev koja je bila predmet kvara tj. sanacije preko vikenda, postavljena je još 1973. godine. I čak prije 30 godina je trebala biti promijenjena. Njena rekonstrukcija je obavezna jer se radi o glavnoj cijevi koja snabdijeva 80 % stanovištva u KS.", izjavio je Uk.

Kaže da je predmetna cijev po svim standardima bila loša, da joj je prosto istekao rok i da je morala biti zamijenjena tj. sanirana.

"Razumijem ljutnju građana ali radimo na tome da se otklone i ovi sitni kvarovi, ali i da ozbiljno pristupimo infrastrukturi odnosno uređenju cjelokupne vodovodne mreže u KS kojom upravlja VIK.", kaže premijer Uk.

Naglasio je da mu je lično drago što se krenulo sa rješenjem jer se radilo o velikom kvaru i opsežnoj sanaciji.

"Bitno je da su građani dobili vodu. Možda je sanacija mogla biti brža, ali to zavisi od mnogo faktora i svaka nepredviđena situacija koja se desi u datom trenutku može produžiti radove a da to nije vidljivo javnosti.", kaže.

Podcrtao je da je ono što je definirano uvidom u postojeće cijevi, je da su one u jako lošem stanju i da će Vlada KS ove godine investirati 2,5 miliona KM za rekonstrukciju temeljne cijevi.

"Ove godine, iz jednog posebnog granta predviđenog za rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije, Vlada će inzistirati da 2,5 miliona KM bude izdvojeno za rekonstrukciju te osnovne temeljne cijevi, kako za ubuduće, za npr. 5 godina ne bismo ugrozili vodosnabdijevanje u KS jer se radi o izuzetno lošoj cijevi", pojasnio je Uk.

Kaže da je važno napomenuti da rekonstrukcija ove cijevi, koja će se desiti ove godine, neće ugroziti vodosnabdijevanje jer će se paralelno postavljati.

Podsjećajući na EBRD kredit za sanaciju vodovodne mreže, naglasio je da su prioriteti sanacije utvrđeni.

"Ti su kriteriji utvrđeni, postavljeni. Na nama je da druge projekte kandidujemo iz kreditnih linija kako bismo cjelokupnu mrežu kojomm upravlja VIK, dužine od 1430 kilometara unaprijedili tj. rekonstruisali u narednom periodu", poručio je Uk.

Na pitanje šta je sa projektom iz 2020. godine, pumpnom stanicom Bačevo, premijer kaže da su tada uložena sredstva EBRD-a usmjerena na pumpnu stanicu.

"Ta pumpna stanica jeste rekonstruisana i taj projekat je završen u roku. Trenutno je u rekonstrukciji cjevovod koji ide između pumpnih stanica, povezuje ih sa bazama odakle se voda dalje distribuira do korisnika tj. do građana.", pojasnio je. 

Na pitanje da li su jučerašnji radovi uticali na kvalitet vode za piće u KS, premijer je rekao da ne postoji prostor za zabrinutost.

"Po mojim aktueknim informacijama voda jeste uredu, voda je dobra za piće i tu nema nikakvih izmjena. Kvalitet vode nije ugrožen niti građani imaju potrebu brinuti o kvalitetu vode za piće", zaključio je Uk.  

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije