Krucijalni spomenik

Ministar Bošnjak: Skenderija je novim urbanističkim planom zaštićena kao nacionalno blago

12.02.2024. 18:30 / Izvor: Akta.ba
Skenderija

Urbanističko rješenje za Skenderiju poput pandorine kutije.

Skenderija. Jedno ime, mnogo značenja. Jedno ime, mnogo emocija. Jedan projekat, mnogo interesa.

Ono što je jasno je da je Skenderija kao centar kuture i sporta svojevrsni sarajevski kult neovisno o dugogodišnjoj degradaciji njenog urbanističkog značaja.

Bila je i dalje je predmet dugogodišnjih špekulacija, ali i stvarnih političkih interesa, domaćih i stranih investitora.

Čini se da sve ide u korist svih osim same Skenderije i građana.

Pisali smo na temu Skenderije, ali nakon što je Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj konferenciji za štampu predstavila crtice novog urbanističkog plana KS, pitali smo kantonalnog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Bojana Bošnjaka, šta je predviđeno kao konačno rješenje za Skenderiju.

Ministar Bošnjak kaže da je ono što je planom predviđeno u skladu sa onim što Skenderija zaslužuje.

"Ovdje se radi o strateškim dokumentima, o onome što je predviđeno i planirano, ali to ne znači da će kao takvo biti i realitovano.Treba napraviti razliku između onoga što je planirano i što nam je želja, onoga što je struka rekla da je ispravno i onoga što će u konačnici biti urađeno tj. onoga što će bit provedbena mogućnost", kaže Bošnjak.  

Bošnjak podsjeća na projekat koji je već bio planiran za Skenderiju.

"Mi smo imali na dispoziciji kvaliteno napisan projekat, ali se on tokom vremena nije najbolje poštovao. Ono što mi kao politička opcija zagovaramo je da se struka vrati u politike i da mi pričamo o planovima koji će biti realizovani.", kaže Bošnjak za Akta.ba.

Skenderija je kaže definisana kao nacionalo blago, krucijalni spomenik.

"Skenderija je poput nacionalog blaga, krucijalni spomenik i hram sporta i kulture u Sarajevu i ne postoji niko ko Skenderiju komentariše na drugačiji način.", izričit je.

Tako je tretirana i u ovom planu, kaže.

"Nažalost ona nije doživjela svoju procvast i svoj sjaj iz domena kako je tada projektovana i planirana tako da vjerujem da će doći bolji, kvalitetniji ljudi od nas koji će to izgubljeno vrijeme iza nas "popraviti" kada je taj projekat u pitanju. Jer je to stvarno jedan grandiozni i veliki projekat u centru Sarajeva.", izjavio je Bošnjak bez prevelikih detalja o rješenjima koja su integrisana u aktuelni urbanistički plan.

Iako diplomatski odgovori ministra Bošnjaka ne odaju detalje "spasa" Skenderije, uskoro će uslijediti i javna prezentacija predmetnog urganističkog plana u kojem će nadamo se biti konačno jasna sudbina ove sarajevske dame.

Ostaje da se vidi razlika koju je ministar elaborirao a tiče se provedbenih mogućnosti i želja.

Ta razlika je jako važna i zbog same Skenderije, a i zbog svih građana koji su svjesni njene istorijske vrijednosti ali svakako i mogućnosti koje bi njena obnova uz dignitet koji joj pripada, značila za cijeli grad. 

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije