MINISTAR PRIVREDE I PREDUZETNIŠTVA RS

Vojin Mitrović će graditi solarnu elektranu vrijednu više od 231 milion maraka

13.03.2024. 09:40 / Izvor: Akta.ba
SOLARNA ELEKTRANA

Кoncesija se može dodijeliti maksimalno na 50 godina, računajući od dana zaključenja Ugovora o koncesiji.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović planira izgradnju solarne elektrane u Bileći vrijednu više od 231 milion maraka, javlja Akta.ba.

Naime, ministarstvo energetike i rudarstva RS je tim povodom raspisalo javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije, a po inicijativi firme Energy of the future iz Bijeljine, koja je formalno registrovana na njegovu suprugu Nelu Mitrović.

Predmet koncesije je izgradnja solarne elektrane "Bileća - Solar 1" na području opštine Bileća, a godišnje će proizvoditi 197,87 GWh električne energije, pokazuju zvanične procjene.

Lokacija na kojoj se planira izgradnja solarne elektrane nalazi se na lokalitetu Hadžibegovo brdo, sa desne strane regionalnog puta Bileća - Deleuša, odnosno sa obje strane lokalnog puta za Miruše, na udaljenosti od oko tri kilometra od sjedišta opštine Bileća.

elektrana

Planirano je da solarna elektrana zauzme ukupnu površinu od oko 244,4 hektara zemljišta u vlasništvu Republike Srpske, a bit će priključena na postojeću elektroprenosnu mrežu izgradnjom priključnog dalekovoda, u skladu i na način utvrđen relevantnim propisima.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 231.014.599,08 КM, a proizvedena električna energija prodavat će se na tržištu.

"Ponuđač je dužan da izradi i uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncesije, sa elementima procjene zaštite životne sredine koja će biti izrađena u skladu sa važećim propisima. Zavisno od dužine perioda na koji se traži koncesija i vijeka trajanja opreme, ukupna vrijednost investicije iskazana u Studiji ekonomske opravdanosti treba da uključi i procjenjene troškove zamjene opreme", pojašnjeno je u javnom pozivu.

Кoncesija se može dodijeliti maksimalno na 50 godina, računajući od dana zaključenja Ugovora o koncesiji.

Ukoliko dobije koncesiju, Mitrović će biti u obavezi da plati 1.155.073 KM jednokratne koncesione naknade za ustupljeno pravo kao i 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat struje.

Također, na njemu je obaveza i da riješi imovinsko-pravne odnose na lokaciji solarne elektrane, pristupne puteve, kao i objekte za prenos struje do mjesta priključka na elektro mrežu.

E.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije