NAŠE MLIJEKO

Gradnja mljekare u Prnjavoru počinje 4. aprila

25.03.2024. 09:04 / Izvor: AGROpress
mljekara

Riječ je o mljekari "Naše mlijeko", koja će biti u vlasništvu proizvođača.

Četvrti dan aprila 2024. ući se u historiju kalendara mljekara u Republici Srpskoj. Kako piše Agroklub, tog dana će biti upriličeno otvaranje radova na izgradnji pogona za preradu mlijeka u Gornjim Štrpcima kod Prnjavora. Riječ je o mljekari "Naše mlijeko", koja će biti u vlasništvu proizvođača.

Istog dana bit će održan i sastanak vlasnika mljekare kojima će biti prezentirane dosadašnje aktivnosti i finansijski izvještaj, proizvodnji program i startni kapacitet mljekare, a bit će riječi i o aktuelno stanju projekta i prijedlogu prvih radova te mogućnostima finansiranja.

Savremeni pogon za preradu mlijeka će biti izgrađen u poslovnoj zoni Vijaka, u neosrednoj blizini autoputa koji spaja Prnjavor sa svim većim ekonomskim centrima. Ova pozicija omogućit će lakši budući transport i trgovinu iz prozvodnog pogona. Planirana je izgradnja dvospratnog obbjekta na više od 3.500 m2. Dugoročni plan je dostizanje kapaciteta prerade od 100.000 litara dnevno. 

Ranije je saopšteno da su očekivana početna ulaganja od 5 milona KM.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić nedavno je izjavio da Vlada RS planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije