Kćerka firma FG "Birač" ide na doboš

29.06.2019. 10:04 / Izvor: capital.ba
Kćerka firma FG 'Birač' ide na doboš

Sud je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u “Službenom glasniku RS” prijave potraživanja od ovog preduzeća.

Okružni privredni sud u Bijeljini otvorio je stečaj u „Mehanici“ iz Zvornika, kćerki firmi Fabrike glinice „Birač“, te za stečajnog upravnika imenovao dosadašnjeg privremenog upravnika Gorana Domuza.

Sud je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u “Službenom glasniku RS” prijave potraživanja od ovog preduzeća.

Ročište na kojem će se ispitati prijavljena potraživanja zakazano je za 12. septembar, a isti dan biće održano i izvještajno ročište na kojem će se na osnovu izvještaja stečajnog upravnika odlučiti o daljem toku stečajnog postupka.

„Mehanika“ je kćerka firme Fabrike glinice „Birač“, funkcionisala je kao dio poslovne cjeline FG „Birač“, a sa radom je prestala polovinom 2017. godine.

CAPITAL je ranije objavio da je privremeni stečajni upravnik „Mehanike“ predložio da u ovom preduzeću bude otvoren stečaj uz obrazloženje da ono već dvije godine ne radi i nema radnika, a da je opterećeno je milionskim obavezama.

Preduzeće ima obaveze prema zaposlenima, dobavljačima, Poreskoj upravi RS, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i prema banci. Ukupna dugovanja preduzeća iznose 3,9 miliona KM.

S druge strane, ukupna potraživanja preduzeća iznose 8,5 miliona KM i uglavnom se odnose na povezana lica. Najveća potraživanja „Mehanika“ ima od FG „Birač“ i to 5,1 milion KM, „Alusila“ 1,4 miliona KM, „Energolinije“ 179.021 KM i „Alumine“ 26.084 KM.

Stečaju se bezuspješno protivio fočanski „Pavgord“ koji preko „Mehanike“ i „Alumine“, pokušava da naplati 122 miliona KM potraživanja od FG „Birač“ u stečaju.

Prije „Mehanike“ predložen je stečaj u još jednoj firmi kćerki FG „Birač“ – „Birač Energo“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije