Dugovi "Sane" vraćeni, slijedi izlaz iz stečaja

27.04.2021. 09:33 / Izvor: Nezavisne novine
Dugovi 'Sane' vraćeni, slijedi izlaz iz stečaja

Dugovanja u iznosu od oko tri miliona maraka prema povjeriocima uspjelo je izmiriti Javno komunalno preduzeće "Sana" u posljednjih šest godina, koliko se već dugo nalaze u stečaju.

Dugovanja u iznosu od oko tri miliona maraka prema povjeriocima uspjelo je izmiriti Javno komunalno preduzeće "Sana" u posljednjih šest godina, koliko se već dugo nalaze u stečaju.

Prema riječima Faruka Alagića, u tom periodu uspjeli su investirati i oko 300.000 maraka u nove mašine i mehanizaciju, a posljednje sredstvo koje su kupili vlastitim novcem je vozilo za čišćenje i pranje gradskih ulica.

Alagić kaže kako je preduzeće sada bez dugova i da će u narednom periodu biti pokrenut postupak izlaska iz stečaja, kako bi se firma vratila osnivaču, odnosno općinskim vlastima.

"U cijelom ovom periodu gazdovali smo domaćinski, a za poslovne uspjehe najviše zasluga imaju radnici koji su dali sve do sebe da sačuvaju svoja radna mjesta. U tome smo uspjeli, a vremenom smo postigli redovnost u isplati plata i toplih obroka zaposlenicima i njima su sukcesivno isplaćena sva zaostala dugovanja", istakao je Alagić za "Nezavisne".

On je podsjetio kako je stečaj prije šest godina uveden na zahtjev povjerilaca, zbog dugovanja u iznosu od oko 2,9 miliona maraka, koje preduzeće nije bilo u stanju servisirati. Dodaje kako je bilo neophodno da se obave bolni reformski zahvati kako bi se omogućio opstanak preduzeća, a to se prije svega odnosilo na broj zaposlenih koji je smanjen sa nekadašnjih 76 na 43 radnika, što je ocijenjeno kao optimalan broj za obavljanje osnovnih radnih zadataka.

Također, iz godine u godinu povećavali su se prihodi od pružanja komunalnih usluga, a poslije izlaska iz stečaja planira se reorganizacije firme.

"Zbog toga što smo bili u stečaju nismo se mogli uključiti u ravnopravnu ekonomsku utakmicu, imali smo tu brojna ograničenja. Od naših osnivača u budućnosti očekujemo da zadrže dobru poslovnu politiku i pozitivne rezultate", kaže Alagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije