Muke JKP "Sana": Zbog velikih količina smeća otvaraju staru deponiju

09.02.2022. 07:46 / Izvor: Nezavisne novine
JKP Sana

Foto: Nezavisne novine

Zbog maksimalne popunjenosti kapaciteta sadašnje gradske deponije u Sanskom Mostu, Javno komunalno preduzeće "Sana" primorano je da aktivira nekadašnju, staru deponiju.

Zbog maksimalne popunjenosti kapaciteta sadašnje gradske deponije u Sanskom Mostu, Javno komunalno preduzeće "Sana" primorano je da aktivira nekadašnju, staru deponiju, koja je prije dvadesetak godina zatvorena i kultivisana.

"Nažalost, mi više nemamo gdje da odlažemo smeće i prinuđeni smo da koristimo staru deponiju koja se nalazi u blizini. Odobrenje smo dobili od Federalne inspekcije koja nas je nedavno obišla i naložila nam poduzimanje određenih mjera, kao što su ograđivanje deponije i proširenje sistema video-nadzora", kaže Faruk Alagić, direktor JKP "Sana".

Dodaje kako na problem prezasićenosti aktuelne deponije već dugo upozoravaju općinske vlasti, ali bez konkretnih rezultata.

Prema njegovim riječima, na deponiju se na godišnjem nivou odlaže oko 8.100 tona smeća, što je ogromna količina.

Dodao je kako problem predstavlja i nelegalan dovoz i deponovanje u noćnim satima, ali i ogroman broj pasa lutalica koji borave na ovom prostoru.

"Naše preduzeće vrši uklanjanje pasa s ulica grada, a s obzirom na to da ne postoji sklonište za napuštene životinje, mi ih dovozimo na ovaj lokalitet i puštamo. Veliki broj njih se potom ponovo vraća u gradsko područje, pa je to pravi sizifovski posao", kaže Alagić.

Prema riječima načelnika općine Sanski Most Farisa Hasanbegovića, gradska deponija je na pomenutom lokalitetu formirana 1968. godine  i od tada ima karakter privremene, ali se i dalje koristi zbog nepostojanja drugih kvalitetnih rješenja.

"Dodatni problem je što se ona nalazi na uzvišenju iznad grada, gdje je nepovoljna ruža vjetrova. Projekat regionalne deponije za Unsko-sanski kanton je propao, tako da ćemo biti prinuđeni da sami iznalazimo adekvatna rješenja", kazao je Hasanbegović.

Osim nepovoljne ruže vjetrova, ekolozi ukazuju i na opasnost od zagađenja vodotokova koji se nalaze u blizini, s obzirom na to da se smeće odlaže na propusnom kraškom zemljištu.

O ovom problemu prije nekoliko mjeseci raspravljalo je i Općinsko vijeće Sanski Most, pa je nadležnim općinskim službama dat zadatak da odrede potencijalne buduće lokacije gdje bi se mogla formirati nova deponija, dok bi se sadašnja zatvorila i sanirala. Međutim, još nema prijedloga gdje bi to moglo biti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti