100 godina tradicije

Prodaje se nekadašnji jablanički industrijski gigant

03.04.2023. 10:37 / Izvor: Akta.ba
granit jablanica

Preduzeće se bavi eksploatacijom i obradom arhitektonsko-gradevinskog kamena "Gabro", te proizvodnjom različitih proizvoda od istog.

Prodaje se čuveni jablanički Granit, jedan od hercegovačkih privrednih simbola za kojeg se znalo u cijeloj Evropi, objavio je to stečajni upravnik u javnom oglasu za prodaju privrednog društva "Granit" d.d. Jablanica metodom prikupljanja pismenih ponuda, piše Akta.ba.

Preduzeće se bavi eksploatacijom i obradom arhitektonsko-gradevinskog kamena "Gabro", te proizvodnjom različitih proizvoda od istog.

Potpisivanjem Ugovora o kupoprodaji društva, "Granit" dd Jabianica - u stečaju stiče pravo na zaključenje Ugovora o koncesiji za eksploataciju arhitektonsko-gradevinskog kamena na period od 30 godina, u skladu sa Odlukom Vlade HNK broj 01-1-02-532/23 od 28.02.2023 godine.

Eksploatacija kamena se vrši na eksploatacionom polju u Općini Jabianica, K.O. Čehari, k.č. 1259/1, ukupne površine 11.430 ha.

Nominalni iznos stečajnih dugovanja, dugova stečajne mase i troškova stečajnog postupka, u skladu sa usvojenim Stečajnim planom, koji se treba namiriti iz kupoprodajne cijene iznosi 20.533.813,84 KM. 

Ponuđači su, na ime učešća u postupku prodaje, dužni uplatiti depozit od 10.000,00 KM, na žiro-račun društva.

Tačan iznos obaveza za izmirenje će se utvrditi u postupku njihovog izmirenja, u skladu sa okolnostima nastalim u periodu od 27.01.2010 godine kao dana otvaranja stečajnog postupka. Realizacijom stečajnog plana kupac stiče 100 % - tno vlasništvo nad društvom.

Realizacijom stečajnog plana kupac stiče 100 postotno vlasništvo nad društvom, a pravo učešća u postupku prodaje imaju pravna i fizička lica koja dostave pismenu prijavu, najkasnije do 8. maja 2023. godine.

Podsjećamo, preduzeće se već skoro 100 godina bavi eksploatacijom i preradom granita i spada u red nekadašnjih giganata jugoslovenske industrije, a od jablaničkog granita su se gradile zgrade i trgovi širom Evrope.

Među prepoznatljivim građevinama od granita iz Jablanice su zgrada bečke Opere, Akademija nauka u Moskvi, Gradska vijećnica u Berlinu. Granit s ponosom ističe da su među brojnim projektima od njihovog kamena napravljeni plato KSC “Skenderija” u Sarajevu, glavna ulica Knez Mihajlova u Beogradu, Hotel Hayat u Beogradu, Sportski centar “Cibona” u Zagrebu, Trg bana Jelačića, ulice Titova i Ferhadija u Sarajevu, pješačka zona u Zrenjaninu, pješačke zone i trgovi u Kragujevcu, te metro u Budimpešti.

I.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije