Nakon Energopetrola INA želi kupiti Krajinapetrol

18.11.2019. 10:01 / Izvor: capital.ba
Nakon Energopetrola INA želi kupiti Krajinapetrol

INA planira kupiti preduzeće Krajinapetrol iz Banje Luke, a isto želi i bivši direktor Hidroelektrana na Vrbasu Nedeljko Kesić.

Bivši direktor Hidroelektrana na Vrbasu Nedeljko Kesić uložio je milione maraka u pokušaju da prije hrvatske Industrije nafte – INA kupi banjalučki Krajinapetrol, posljednje preduzeće iz naftnog sektora u kojem je entitet Republika Srpska najveći akcionar.

Ali i INA planira kupiti preduzeće Krajinapetrol iz Banje Luke i tako proširiti postojeći lanac objekata na kojima prodaje naftne derivate u Bosni i Hercegovini, a ranije je  INA postala vlasnik sarajevskog Energopetrola.

Prema navodima medija, INA je dobila saglasnost ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića da može početi provoditi dubinsku analizu stanja u Krajinapetrolu prije donošenja konačne odluke o mogućoj kupovini većinskog vlasničkog udjela.

Sadašnji većinski vlasnik Krajinapetrola je vlada RS te s njom povezani dioničarski fondovi, a INA sada posjeduje 9,7 posto dionica te firme, nastale nakon raspada bivše Jugoslavije kada su vlasti u sadašnjem entitetu RS preuzele upravljanje benzinskim firmama i infrastrukturom što ih je u nekadašnjoj zajedničkoj državi na teritoriju BiH imala INA.

Krajinapetrol sada upravlja lancem od 15 benzinskih firmi raspoređenih najvećim dijelom na širem banjalučkom području. Finansijski pokazatelji ukazuju na stabilno pozitivno poslovanje i povećanje prihoda u ovoj godini za gotovo 2,5 miliona eura u usporedbi s 2018. godinom.

Izvor: Capital/Faktor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije