Potražnja za nekretninama smanjena, cijene ostale iste​

30.08.2020. 12:20 / Izvor: SRNA
Potražnja za nekretninama smanjena, cijene ostale iste​

Potražnja za nekretninama u Istočnom Novom Sarajevu u posljednja četiri mjeseca je opala za oko 50 odsto, ali su cijene kvadrata ostale iste kao prije izbijanja epidemije virusa korona.

Potražnja za nekretninama u Istočnom Novom Sarajevu u posljednja četiri mjeseca je opala za oko 50 odsto, ali su cijene kvadrata ostale iste kao prije izbijanja epidemije virusa korona.

Načelnik Opštine Ljubiša Ćosić smatra da cijene nekretnina ne bi trebalo značajnije da opadaju, jer su realne.

On je rekao Srni da od izbijanja epidemije virusa korona na tržištu nekretnina potražnja umanjena, ali da je veoma bitno da i dalje postoji.

"Izgradnja velikog broja objekata počela je prije epidemije virusa korona, pa s obzirom da je tražnja u tom periodu bila mnogo veće kupci su kupili stambene i poslovne jedinice. Upravo zbog tog potencijala i mogućnosti da imaju sredstva u zgradama koje završavaju, izvođači radova započinju nove poslovne objekte, odnosno kreiraju novu ponudu, što nam daje nadu da će ova grana privrede nastaviti da se razvija", pojasnio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, sektor građevinarstva je veoma važan za Istočno Novo Sarajevo, jer je riječ o privrednoj grani koja je osnov ekonomskog razvoja svake lokalne zajednica.

"Iako u ova četiti mjeseca imamo lošiju situaciju i pad za nekih 50 odsto, uvjeren sam da će kako se epidemiološka situacija bude popravljala doći i do povećanja potražnje za stambenim i poslovnim jedinicama", rekao je Ćosić.

Kada je riječ o cijeni kvadrata, Ćosić ne očekuje pad jer su cijene realne, s obzirom da je radna snaga plaćena više nego ranije i da je građevinski materijal poskupio, tako da je dio profita koji izvođači ostvaruju ostao isti.

Menadžer prodaje u građevinskoj firmi "Dom invest" iz Istočnog Sarajeva Ognjen Kosmajac rekao je da je prodaja stanova opala, ali da interesovanja i prodaje i dalje ima dovoljno.

"Kod nas je cijena kvadrata ostala ista i kreće se od 1.550 do 1.600 KM i mislim da neće biti smanjenja, a iste informacije imam i od kolega iz drugih firmi. To je neka realna trenutna cijena", ukazao je Kosmajac.

On je rekao da "Dom invest" trenutno završava jednu zgradu, te da su prije nekoliko mjeseci započeli gradnju novog objekta, kao što su i planirali i prije pojave epidemije virusa korona. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije