"Ne može živjeti od smrada i dima"

Trnovska deponija ugrozila život i mještanima naselja Krupac

25.03.2024. 08:10 / Izvor: N1
krupac

U nedostatku adekvatne lokacije za otvaranje regionalne deponije, prije 27 godina privremeno je otvorena na Krupačkim stijenama.

U nedostatku adekvatne lokacije za otvaranje regionalne deponije, prije 27 godina privremeno je otvorena na Krupačkim stijenama. Uprkos nepostojanju svih potrebnih dozvola i protivljenju mještana, ona i dalje radi. I tako će biti barem još nekoliko godina.

Iz nekada bistre Željeznice mogla se piti bistra voda. Danas, ova rijeka je jedna od najzagađenijih. Umnogome su tu prste umješale otpadne vode iz obližnje deponije Krupačke stijene. Ali osim rijeci, trnovska deponija ugrozila je život i mještanima naselja Krupac.

"Ovdje se ne može živjeti od smrada i dima, mi se ne vidimo. Ne možeš otvoriti prozore na kući, da izluftiraš kuću, da izađeš ispred kuće.. Ne možeš, jer ta deponija nema riješene probleme. Ona je sama po sebi zapaljiva, ona po dubini gori. S njom se u samom startu nije dobro rukovodilo, tu se odlaže sve i svašta. Po nekom zakonu, svaka lokalna zajednica je dužna da obezbijedi animalne grobnice. Na toj deponiji imate sanitarnog smeća, uginulih životinja, otpada sa klaonica. Pa ne može sve na jednom mjestu", kaže Vladimir Lubura, ekološki pokret Krupac..

A na tom jednom mjestu pristiže komunalni otpad iz tri opštine, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo. Kako su izostala dugoročna rješenja, koja se iščekuju od 1997. godine kada je formirana deponija, sada se čekaju barem u ona kratkoročna.

"Moj stav je kao i stav većine građana, da bi po mogućnosti ta deponija trebala da se izmjesti sa tog lokaliteta. S obzirom da na njoj se deponuje materijal iz tri lokalne zajednice, a najmanje sa opštine Trnovo. Mi ćemo učiniti sve da se neke stvari bar kratkoročno poprave. Ovih dana se izvode radovi na saniranju dijela po projektu", kazao je Dragomir Gagović, načelnik Opštine Trnovo.

Cilj novog projekta je da se u budućnosti otpadne vode ne slivaju u rijeku Željeznicu, nego u novoizgrađeni bazen. Nakon toga, uslijedio bi proces cirkulacije.

"Ovdje na postojećoj laguni koja je izgrađena, postaviće se pumpni sistem koja će taj prikupljeni filtrat deponijski vraćati opet na deponiju i napraviće se jedan krug koji će vraćati non stop u jedan. Tako da neće ništa ići prema rijeci Željeznici. Ujedno, taj drenažni sistem koji smo uradili i vodovodnu mrežu koju trenutno radimo značiće da mi možemo uvijek djelovati u slučaju požara, da imamo tu i vodu i sve", istaknuo je Nemanja Lučić, JKP Trnovo.

Lučić dodaje da deponija nema sve potrebne dozvole za rad. Ali, čak i da se deponija izmjesti, sudbina ovog lokaliteta neće biti mnogo drugačija.

"Ona je u svim tim projektima projektovana kao pretovarna stanica. Tako da će ovaj dio biti uvijek vezan za taj dio otpada, koji će se da li odavde negdje voziti ili biti ovdje, dok se ne riješi taj problem. Trenutno ne postoji nijedna lokacija na kojoj se može vršiti odlaganje otpada", kazao je Lučić.

Stoga će se otpad odlagati na Krupačkim stijenama još barem nekoliko godina. Uporedo, stižu nove brige. U Istočnom Sarajevu problematične su 24 divlje deponije, upozoravaju mještani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti