POTPISANI SPORAZUMI

30 miliona KM za sufinansiranje zajedničke komunalne potrošnje u KS

12.03.2024. 13:28 / Izvor: Fena
SARAJEVO

Poptisani sporazum je garant usmjeravanja novca ka onome što je proioritet i što je neophodno na terenu.

Sporazum o sufinansiranju zajedničke komunalne potrošnje potpisali su danas predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i sedam kantonalnih javnih komunalnih preduzeća. Vrijednost sporazuma je 30 miliona KM.

Sporazum su potpisali ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak i direktori preduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o, Pokop d.o.o, Park d.o.o, Rad d.o.o. i javnih komunalnih preduzeća "Komunalac" Hadžići, "Vodostan" Ilijaš i "Trnovo" Trnovo.

Ministar Bošnjak je kazao da su Vlada i Skupština KS opredijeljeni za domaćinsko upravljanje svim preduzećima  kojima je Kanton osnivač, i to po evropskim standardima.

Poptisani sporazum je garant usmjeravanja novca ka onome što je proioritet i što je neophodno na terenu.

Tako je za VIK izdvojeno 2,5 miliona KM za održavanje postrojenja Butile i milion KM iz segmenta za zajedničku komunalnu potrošnju.

Po 10 miliona KM izdvojeno je za KJKP "Rad" i KJKP "Park" za zajedničku komunalnu potrošnju, a za istu namjenu za KJKP "Pokop" izdvojeno je 3.300.000 KM.

Za održavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Trnovo izdvojeno je 170.000 KM i 100.000 KM za zajedničku komunalnu potrošnju.

Za segment zajedničke komunalne potrošnje JKP "Komunalac" Hadžići dobija 432.000 KM, a JKP "Vodostan" Ilijaš 315.000 KM.

"Građani KS traže čišće ulice, traže više dostupnosti, a mi tražimo timski rad između građana i komunalnih preduzeća, puno više efekta koji su vidljivi zbog turista kojih je sve veći broj u našem glavnom gradu svake godine, ali i zbog nas samih", istakao je Bošnjak.

Dodao je da će Vlada KS i resorno ministarstvo učiniti sve da zajedno sa komunalnim preduzećima definišu i provode one okvire koji neće negativno uticati na lične budžete građana, odnosno da ne dođe do poskupljenja komunalnih usluga u mjerama u kojima je to moguće.

"Ove godine još snažnije ćemo raditi na tome zajednički, implementirati nove projekte i standarde te otvoriti nove pristupe u ukupnoj komunalnoj privredi", kazao je Bošnjak.

U tu svrhu najavio je sveobuhvatni projekt SarajEKO" u okviru kojeg će važnu ulogu imati komunalna preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti