ZVANIČNO REGISTROVANA

Osnovana JU Park prirode Trebević, koja joj je funkcija uslijed masovne gradnje

11.10.2023. 09:36 / Izvor: Akta.ba
TREBEVIĆ

Grad Istočno Sarajevo, Opštine Pale, Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo osnovali su Javnu ustanovu Park prirode "Trebević".

Grad Istočno Sarajevo, Opštine Pale, Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo osnovali su Javnu ustanovu Park prirode "Trebević".

Javno preduzeće je od jučer i zvanično registrovano, a za v.d. direktora ove ustanove imenovan je Mladen Samardžić.

Odbornici Skupštine grada su u martu ove godine jednoglasno usvojili Odluku o osnivanju, te Strategiju razvoja Grada Istočno Sarajevo za period 2023-2029. godine.

Upravni odbor imat će pet članova – dva će izabrati Grad, a po jednog svaka od tri opštine.

DJELATNOSTI USTANOVE

Uslijed masovne gradnje na Trebeviću, posebno na lokalitetu Brus, postavlja se pitanje koja je njena funkcija?!

Kako se navodi, djelatnosti ove javne ustanove biće sprovođenje mjera zaštite, očuvanja, uređenja, upravljanja i prezentacija Parka prirode "Trebević", zatim obezbjeđivanje obilježavanja granica zaštićenog područja, osiguranje neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja zaštićenog područja.

Također, Park prirode će pratiti kretanje i aktivnosti posjetilaca, voditi evidencije o prirodnim vrijednostima, kao i druge djelatnosti utvrđene zakonom.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske je u septembru prošle godine proglasila Park prirode Trebević zaštićenim područjem. Odlukom o proglašenju bilo je propisano da će za potrebe upravljanja parkom prirode Grad Istočno Sarajevo osnovati javnu ustanovu sa sjedištem u Istočnom Sarajevu.

trebevic

Zaštićeno područje 

Park prirode obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, što je površina od 5.036 hektara.

Zaštićeno područje obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, odnosno donje tokove njenih sastavnica Paljanske i Mokranjske Miljacke.

Na toj površini parka ustanovljen je režim zaštite drugog i trećeg stepena. To znači da je zabranjeno sakupljanje i iskorišćavanje strogo zaštićenih divljih biljnih i životinjskih vrsta, osim u naučnoistraživačke svrhe s ciljem unapređenja prirodnih vrijednosti.

Zabranjuje se uništavanje divljih vrsta biljaka i gljiva, uznemiravanje, povređivanje, uništavanje i trovanje divljih životinjskih vrsta, neplansko poribljavanje voda, deponovanje otpada, izgradnja hidroenergetskih objekata, izvođenje građevinskih radova koji mogu prouzrokovati značajne nepovoljne i trajne promjene geomorfoloških i hidroloških obilježja.

U Parku prirode "Trebević", u skladu sa stepenom zaštite, zabranjena je i sječa šume, osim s ciljem unapređenja stanja i očuvanja staništa, rijetkih i ugroženih vrsta.

 

trebević gradnja

Gradilište na Trebeviću

"Trebević je naš istinski biser i ovim smo stvorili uslove da se Trebeviću i daje, a ne samo uzima. Za ovu planinu počinje jedna potpuno nova epoha i drugačiji način zaštite, u saradnji sa našim partnerima", poručio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić nakon proglašenja Parka prirode.

KO UZIMA, A KO DAJE

Ipak, iako je planina Trebević zaštićeno područje sada joj prijeti uništenje. Ekološki aktivisti i stručnjaci, ali i građani, upozoravaju da se bh. planine zbog masovnog krčenja i gradnje objekata pretvaraju u gradove. 

Investitori sve više jagme parcele u dijelu Trebevića koji pripada Republici Srpskoj. Dozvole za gradnju investitorima izdaje Opština Istočni Stari Grad, opština sa malim prihodima koja priliku za razvoj vidi upravo u ovoj razarajućoj gradnji za Trebević.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti