Opština Istočni Stari Grad

Uvezivanje turizma i poljoprivrede prilika za ubrzan razvoj

06.11.2023. 09:18 / Izvor: SRNA
Hreša

Gašanović je pojasnio da je donesena odluka da se opština razvija u četiri pravca – drvoprerada, mineralne sirovine, poljoprivreda i turizam.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović izjavio je da će stvaranje turističke ponude na lokalitetima Crepoljsko i Hreša, uz uvezivanje sa poljoprivredom, kao i izgradnja najmodernijeg evropskog sankališta za djecu, biti okosnica razvoja ove lokalne zajednice u narednom periodu.

Gašanović je Srni rekao da je po dolasku na mjesto načelnika prije 15 godina imao viziju u kom pravcu da se razvija Istočni Stari Grad kao ruralna zajednica i omogući stanovnicima kvalitetan život i ostanak na svojim vjekovnim ognjištima.

"Ovo je izuzetno dobra sredina koja može da se razvije. Moramo urediti ovaj prostor onako kako se to radi i u modernim zemljama u svjetu i iskoristiti sve mogućnosti. Imamo Sarajevo sa 450.000 stanovnika i Istočno Sarajevo sa 60.000, što je veliki potencijal koji moramo na pravi način iskoristiti", naglasio je Gašanović.

Gašanović je pojasnio da je donesena odluka da se opština razvija u četiri pravca – drvoprerada, mineralne sirovine, poljoprivreda i turizam.

Preduslovi za razvoj su, kaže, dobra infrastruktura, uspješna opštinska preduzeća i da imaju dom zdravlja koji može pružiti kvalitetne usluge stanovništvu.

Gašanović je naglasio da je u ovoj godini mnogo rađeno na asfaltiranju puteva na Vučijoj Luci i Hreši, dok je prošle godine na Bulozima, sa Gradskom upravom Istočno Sarajevo, uz podršku Vlade Republike Srpske, uloženo više od 700.000 KM u adaptaciju i osvjetljenje magistralnog puta, tako da se sada može raditi i na osnivanju poslovne zone Donji Bulozi.

"Prošle godine smo uradili i put za Trebević, koji je koštao 1.650.000 KM, što je za jednu malu opštinu ogroman uspjeh. Sve ovo se postiže zahvaljujući dobroj saradnji sa opštinama iz sastava Istočnog Sarajeva, ali i Kantona Sarajevo i, naravno, s Vladom Republike Srpske", rekao je Gašanović.

On je naveo da se zbog uštede električne energije radi na izgradnji vodovoda na Hreši, koji sada, zajedno sa Vučijom Lukom vodu dobija uz pomoć pumpi, dok će realizacijom ovog projekta vrijednog oko 1.500.000 KM vodosnabdijevanje biti gravitaciono.

Gašanović je podsjetio da Vučija Luka, iako površinski veoma velika, ima malo stanovnika, ali jaku privredu za čije unapređenje je potrebna kvalitetna putna infrastruktura, pa se, između ostalog, pristupilo proširenju puta sa Hrešom, koji je napravljen 1973. godine.

"Za taj projekat nam je potrebno oko 3.000.000 KM. Mi smo ove godine ušli u radove sa nekih 250.000 KM. Želimo da u naredne dvije godine to bude žila kucavica koja nam je veoma bitna za privredu, a otvoriće se i jedna nova dimenzija, razvoj turizma u Crepoljskom i Hreši. Planiramo da u narednih pet godina tu bude pravo turističko mjesto sa mnogo sadržaja", naglasio je Gašanović.

On je ukazao da na području Vučije Luke, Crepoljskog i Hreše ima dovoljno poljoprivrednih proizvođača koji sa svojim proizvodima mogu da podrže širenje turizma, podsjećajući da je opština sa Vladom Republike Srpske poljoprivrednicima podijelila oko 150 plastenika.

"Ako uz poljoprivredu napravimo dobru turističku ponudu, mislim da to ima smisla i da će se Istočni Stari Grad u narednim godinama razvijati. Upravo to će omogućiti ostanak ljudi, ali i podstaći doseljavanje", smatra Gašanović.

Gašanović je istakao da su u toku aktivnosti oko pribavljanja svih neophodnih dozvola kako bi na Brusu /Trebević/ bilo izgrađeno nasavremenije sankalište u Evropi, sa ski-stazom i liftom za djecu, što bi bio projekat od ogromnog značaja za opštinu, ali i grad Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, identifikovane su i lokacije na kojima bi mogle da budu izgrađene solarne elektrane s obzirom na to da na području opštine postoji dalekovod koji ima slobodnog kapaciteta i do 60 megavata.

Opština Istočni Stari Grad prva je u BiH pokrenula projekat izgradnje tehnološkog parka na Zlatištu, gdje bi radilo oko 1.000 inženjera IT struke, a do sada je, kaže Gašanović, izgrađen jedan objekat u kojem je zaposleno oko 150 inženjera.

Govoreći o funkcionisanju opštine, Gašanović je rekao i da je Opštinska uprava sa javnim preduzećima prošlu fiskalnu godinu pozitivno poslovala, a ostvaren je i privredni rast od 34 odsto.

Gašanović je naglasio i da je uz pomoć Vlade Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika Istočni Stari Grad dobio područne jedinice geodetske i poreske uprave, čime je ova opština dobila puni institucionalni kapacitet, što će doprinijeti njenom efikasnijem radi i razvoju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije