Misteriozno selo

Selo Umoljani nagrađeno oznakom "Najljepša sela Bosne i Hercegovine"

16.11.2023. 16:09 / Izvor: Akta.ba
umoljani

Selo Umoljani nagrađeno je oznakom "Najljepša sela Bosne i Hercegovine" s obzirom na njegove jedinstvene karakteristike.

Potpisan je Memorandum o razumijevanju između Općine Trnovo i Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH "Alterural", a potpisnici su načelnik Ibro Berilo i direktorica Udruženja "Alterural", Sarah Devisme.

Svrha ovog Memoranduma je uspostavljanje suradnje za selo Umoljane koje je ispunilo kriterije i kome je dodijeljen status nosioca oznake "Najljepša sela Bosne i Hercegovine", kako bi naglasili zajedničke napore u cilju daljeg rada na očuvanju, razvoju i promociji inicijative "Najljepša sela Bosne i Hercegovine" na domaćem i međunarodnom tržištu.

Selo Umoljani nagrađeno je oznakom "Najljepša sela Bosne i Hercegovine" s obzirom na njegove jedinstvene karakteristike.

Kroz projekat, selo Umoljani je opisano kao misteriozno selo nad kojim bdije legendarni zmaj, vodenice i čarobne šetnje duž Studenog Potoka.

Umoljani su već odavno veoma poznata destinacija za sve ljubitelje prirode i cilj je promovirati turistički potencijal ovog sela ali uz samo selo i šireg područja Općine Trnovo.

Projekat podrazumjeva i rad na očuvanju prirodne, kulturne i nematerijalne baštine u selu Umoljani, te podsticaj na obrazovanje lokalnih sudionika za razvoj ove destinacije, rad na privlačenju turista, kao i na unapređenju lokalne ekonomije kroz poticanje turizma i zbog toga su ovakve aktivnosti važne za razvoj lokalne zajednice, složili su se sudionici sastanka.

Ovom prilikom Općini Trnovo uručen je certifikat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza