BETONIRANJE JAHORINE

Nova javna rasprava o regulacionom planu "Sportsko-rekreativnog područja Jahorina"

19.04.2024. 07:52 / Izvor: Akta.ba
bjelašnica put

Tokom tekuće, 2024. godine nastavljena je obnova regionalnog puta prema Bjelašnici, R442a Hadžići-Igman-Krupac.

Opština Trnovo organizuje ponovo javnu javnu raspravu u povodom ponovljenog javnog uvida nacrta regulacionog plana Sportsko-rekreativnog područja Jahorina na teritoriji opštine Trnovo 22. aprila u 13h u Domu Kulture Trnovo.

Nacrt regulacionog plana Sportsko rekreativnog područja Jahorina na teritoriji opštine Trnovo bio je stavljen na ponovljeni uvid u periodu od 12.03.2024-22.03.2024. zato što je nacrt koji je bio na uvidu prošlog ljeta, osporen na dvije javne rasprave (05.10.2023. i 21.12.2023).

S ciljem da se plan na koji je stiglo preko 90 pismenih primjedbi i jednako veliki broj usmenih, ne odbaci, načelnik opštine Trnovo i nosilac izrade, Unis institut iz I. Sarajeva, obavezali su se da će plan uraditi u skladu sa svim zakonskim propisima. Uprkos datim obećanjima, nov, "poboljšan nacrt" ne donosi mnogo noviteta. 

Jedan od ranije planiranih objekata na parking prostoru Šator je sklonjen, ali se drugom, daleko većem nego na prethodnom planu ni ne prikazuju gabariti. I dalje se predviđa betoniranje 15ha zelenih površina, odnosno 20ha zajedno sa sekcijom 1 koja je posebno planirana i koju je SO Trnovo dala na usvajanje. Nije se odustalo od gradnje po parking prostorima, sječe šume i narušavanja prirodnih habitata. Planom se i dalje dodjeljuju parcele koje premašuju sve zakonske norme, umeću zgrade između gusto zbijenih vikendica i zanemaruje se što komšija neće imati ni prilaz kući ni prirodnog svjetla. 

Plan je urađen bez prethodne procjene uticaja na životnu sredinu, a predviđa sječu šume i posljedično narušavanje prirodnih staništa životinja i biljaka i sve osjetljivije planinske klime - sjetimo se posljenje dvije sezone bez snijega i s jakim udarima vjetrova koji prijete krovovima kuća. Nisu urađena potrebna geološka ispitivanja niti geodetska mjerenja. Prema izjavi zaposlenih u urbanizmu opštine, nosilac izrade, Unis institut, snimio je teren dronom.

JP vodovod i kanalizacija Pale tvrdi da je za ovaj obuhvat potrebno novo izvorište vode.

"Dakle, ako plan bude usvojen, postoji realna prijetnja da će Jahorina, Pale, Istočno Sarajevo i dio Sarajeva, ostati bez pitke vode. Upitno je snabdijevanje električnom energijom jer nova elektro-energetska mreža ne može biti urađena u kratkom roku.  Ako se tome doda da se novim planom predviđaju 'privremene' septičke jame dok se ne steknu uslovi za priključenja  na kanalizaciju, Olimpijska Ljepotica će postati velika septička jama", navode iz neformalne grupe građana "Građani Jahorine".

Napominju da je na ovaj plan upućeno 30-tak pismenih primjedbi, pojedinačnih i grupnih. Mještani i vlasnici objekata su i pismeno i usmeno upućivali zahtjev da se rasprava održi u na Jahorini, na šta se u Trnovu uporno oglušavaju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave