70 hiljada kvadratnih metara prostora

Istočno Sarajevo: Gasom se grije 900 stanova i institucija

27.11.2023. 08:13 / Izvor: SRNA
Grijanje

Stavljanjem u pogon toplana na gas u Istočnom Sarajevu obezbijeđeno utopljavanje 70.000 metara kvadratnih stambenog prostora.

Direktor preduzeća "Toplane–INS" Dejan Berjan rekao je da je stavljanjem u pogon toplana na gas u Istočnom Sarajevu obezbijeđeno utopljavanje 70.000 metara kvadratnih stambenog prostora, 900 stanova i 30 institucija.
Berjan je naveo da je kapacitet kotlova, koji je do sada bio osam megavata, povećan na 20 megavata.

"Doveli smo gas i osvarili ekološki prihvatljivo rješenje", rekao je Berjan novinarima.

On je dodao da je dobavljač kasnio sa isporukom opreme iz inostranstva pa da se zbog toga kasnilo sa rekonstrukcijom, te napomenuo i da cijena grijanja ostaje na prošlogodišnjem nivou.

"Pored osnovnog energenta gasa, imamo alternatvu lož ulje u slučaju nestanka gasa i naši građani ne treba da brinu", poručio je Berjan.

Berjan je podsjetio da je ovo postrojenje bilo staro oko 47 godina i da je osnovni energent bio mazut. "Mi smo u vrlo teškim uslovima morali to da promijenimo", napomenuo je Berjan.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić istakao je da se završetkom ovog značajnog projekta stiču uslovi za širenje toplotne mreže na sve nove stambeno-poslovne objekte u opštini, što do sada nije bilo moguće zbog dotrajale kotlovnice na lož ulje.

On je istakao da se na ovaj način rješava višedecenijski problem u opštini i da ona napreduje u svim segmentima infrastrukture.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo ovim projektom, te napomenuo da dok je preduzeće "Sarajevo-gas" bilo u vlasništvu fondova nije postojala saradnja između lokalnog preduzeća "Toplane-INS" i "Sarajevo-gasa".

"Onog momenta kada je Vlada Republike Srpske, na prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika, dala saglasnost da preduzeće `Sarajevo-gas` Istočno Sarajevo postane državno preduzeće, automatski je došlo do saradnje. To pokazuje sjajnu vezu i partnerstvo lokalnog nivoa vlasti i vlasti na nivou RS", rekao je Ćosić.

Ćosić je ukazao da se godinama unazad u Istočnom Sarajevu projekti rješavaju i završavaju zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, te da se projektom gasifikacije kotlovnice u Istočnom Novom Sarajevu u potpunosti riješilo pitanje zagađenja vazduha, a istovremeno i isporučenja kvalitetne usluge građanima.

"Slična situacija je i na Palama gdje opštinska vlast rješava situaciju po pitanju toplane i izmiješta je iz centra. I tamo će biti ekološki prihvatljivo gorivo, kao i u opštini Sokolac", rekao je Ćosić.

On je napomenuo da je riječ o izuzetnom uspjehu pogotovo što je Vlada obezbijedila adekvatnu garanciju nadležnom preduzeću za uspjeh ovog projekta.

"Prošle godine radili smo mnogo na polju vodosnabdijevanja, ove godine na isporuci toplotne energije.", dodao je Ćosić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić u Istočnom Sarajevu svečano su jučer pustili u rad rekonstruisanu i gasifikovanu kotlovnicu preduzeća "Toplane-INS", što je prvi uspješan projekat "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva vrijedan šest miliona KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti