u sedam katastarskih općina

Općinski sud u Travniku nastavlja projekt harmonizacije nekretnina

09.05.2023. 08:06 / Izvor: Federalna.ba
nekretnine

Općinski sud u Travniku nastavlja projekt harmonizacije nekretnina po službenoj dužnosti u sedam katastarskih općina na području općina Travnik, Busovača i Novi Travnik.

Općinski sud u Travniku nastavlja projekt harmonizacije nekretnina po službenoj dužnosti u sedam katastarskih općina na području općina Travnik, Busovača i Novi Travnik. Projektom kojim se usklađuju sadašnji dvojni podaci koji se vode u katastru i zemljišnim knjigama, a koji je za građane kao stranke u postupku potpuno besplatan postiže se pravna sigurnost kako vlasnika, tako i za potencijalne ulagače. Nažalost proces potpune harmonizacije nekretnina je dugotrajan.

2011. godine na prijedlog federalnog Ministarstva pravde Općina Travnik ušla je u pilot projekat usaglašavanja dvojno vođenih podataka o nekretninama, koji finansira Svjetska banka. Nažalost, njihovo harmoniziranje, koje je vrlo značajno, je dugotrajan i složen proces jer se samo upisom u zemljišne knjige vlasnik nekretnine identificira kao stvarni vlasnik kojom neometano može raspolagati. Stoga je nastavak ovog projekta, kojim je potpuno okončano usaglašavanje tek jedne petine podataka, izuzetno značajan.

"U Travniku postoji 41 katastarska općina i do sad je harmoniziramno nekih osam katastarskih općina i to su uglavnom uže urbanizirane općine. Smisao dovođenja procesa harmonizacije je dovođenje jedne pravne situacije pod status pravne sigurnosti", naglašava Gordana Zec, pomoćnica načelnika za urbanizam, građenje, katastar i imovinsko-pravne odnose.

"Uvidjelo se da značajan broj nekretnina nema usklađene podatke između katastra i zemljišnih knjiga što predstavlja problem i lokalnim zajednicama i pojedinim vlasnicima nekretnina. Ovim usklađivanjem doprinijet će se većoj pravnoj sigurnosti, a sam postupak je besplatan za stranke", pojašnjava Neda Majstorović, glasnogovornica Općinskog suda u Travniku.

A koliko činjenica da je postupak potpuno besplatan znači za stranke u postupku, ne samo u finansijskom, nego i vremenu potrošenom na dovođenje u red dokumenata neophodnih za dokazivanje i upis vlasništva nad nekretninama, najbolje znaju oni koji su to sami obavljali. Stoga vjeruju da će se vlasnici nekretnina odazvati pozivu za postupak u kojem su svi na dobitku.

"Proces harmonizacije je suspstitucija parničnom postupku. Parnični postupak je nešto što traži troškove, nešto gdje se angažuju advokati, znači zastupnici, stručna lica, nešto gdje se traži izrada pravnih akata i sve to košta", dodaje Zec.

Umjesto toga, zaposleni u zemljišno-knjižnom uredu tu će proceduru po Zakonu o zemljišnim knjigama provesti u mnogo kraćem postupku, čime će svi podaci biti na jednom mjestu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije