Novčane kazne

Zbog nepravilnosti u izdavanju stana na dan izrečene kazne od 30.200 KM

17.05.2023. 14:30 / Izvor: Akta.ba
Republička tržišna inspekcija

Republička tržišna inspekcija je u proteklom mjesecu izvršila 233 kontrole s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrova.

Republička tržišna inspekcija je u proteklom mjesecu izvršila 233 kontrole s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrovane djelatnosti pružanja usluga smještaja po principu "stan na dan" i izrekla novčane kazne u ukupnom iznosu od 30.200 KM.

U 43 slučaja utvrđeno je da lica nisu uredno registrovala djelatnost, a oglasila su pružanje ovih usluga, zbog čega im je izrečena zabrana daljeg rada, kao i novčana kazna, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Bilo je i slučajeva da su određene nepravilnosti utvrđene i kod registrovanih subjekata, te su u ovim slučajevima nalagane mjere za otklanjanje nepravilnosti i izricane novčane kazne.

Iz Inspektorata su podsjetili da je ovaj vid iznajmljivanja smještaja od fizičkih lica definisan Zakonom o ugostiteljstvu od 2017. godine.

"S obzirom na to da su stvorene zakonske pretpostavke za pružanje ovakvih vrsta usluga, želimo naglasiti da prioritetni cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire",navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata apeluju na fizička lica koja pružaju ovu vrstu usluga ili planiraju da počnu sa obavljanjem ove djelatnosti - da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije.

Inspekcija će preduzimati sve raspoložive mjere kako bi suzbila neregistrovano obavljanje djelatnosti, koje predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije