Novogodišnji praznici

Smještaj za Novu godinu u Banjoj Luci dostiže i do vrtoglavih 700 KM

21.12.2023. 08:07 / Izvor: Nezavisne novine
stan

Samo još pokoji krevet u Banjoj Luci ostao je slobodan u periodu tokom novogodišnjih praznika.

Samo još pokoji krevet u Banjoj Luci ostao je slobodan u periodu tokom novogodišnjih praznika, a sa rastom pomame raste i cijena, te je tako za smještaj u gradu na Vrbasu potrebno izdvojiti i do 10 puta više nego inače.

Kako se može vidjeti na stranicama za rezervacije smještaja "Booking" i "Airbnb", određeni apartmani dostižu cijenu od 400 ili čak 700 KM za noć.

Prema riječima Mladena Šukala, samostalnog turističkog saradnika, upravo se na pomenutim sajtovima može vidjeti da je većina kapaciteta u Banjoj Luci popunjena.

"Naravno, pred same novogodišnje praznike praktično da nema praznog kreveta koji bi se mogao bukirati i u skladu sa rastom potražnje rastu, naravno, i cijene. Neki iznajmljivači su iskoristili tu mogućnost pa su podigli cijene smještaja u Banjoj Luci, koji prelaze i po 10 puta više nego što je to u nekim drugim terminima", istakao je za "Nezavisne novine" Šukalo.

Kako objašnjava, dešavaju se i situacije gdje vlasnici smještajnih kapaciteta svoje apartmane drže zatvorene na rezervacionim sistemima, a onda ih otvore kao slobodne pred samu Novu godinu kako bi mogli eventualno uticati na cijene, odnosno kako bi mogli povećati cijene svojih usluga.

"Mi vjerujemo da će veliki broj gostiju u Banjuci biti iz regije - Slovenije, Hrvatske, Srbije, a naravno očekujemo i goste iz drugih evropskih zemalja", istakao je Šukalo dodajući da se nada da će svi koji dođu u Banju Luku iz nje otići zadovoljni.

Inače, Banjalučane, kao i sve turiste, u novu godinu uvešće Željko Samardžić, dok će prvog dana nove godine pjevati Lepa Brena.

S druge strane, iako je popunjenost kapaciteta u najjužnijem gradu RS takođe velika, cijene nisu drastično visoke kao u Banjoj Luci.

Za najluđu noć u godini turisti u Trebinju, prema cijenama sa sajtova za rezervaciju, treba izdvojiti i nešto više od 200 KM.

Velika posjećenost očekuje se i u najjužnijem gradu RS, a prema riječima Nikole Kokića iz Turističke organizacije ovog grada, Trebinjce će zabavljati "OK bend".

"Hotelijeri i vlasnici privatnih apartmana su izuzetno zadovoljni. Već sada raspolažemo informacijama sa terena i sa 'Bookinga', posjećenost je izuzetno velika, od 90 do 95 odsto je sve popunjeno", istakao je Kokić za "Nezavisne novine".

Popunjenost kapaciteta u mnogim opštinama širom RS-a je ogromna, a kako za "Nezavisne novine" ističe Marko Radić, rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji RS, ona prelazi 95 odsto. 

Takođe, kako navodi, ono malo smještaja što je ostalo je s ogromnim cijenama.

"Nije realno ni dobro da se to radi", istakao je Radić.

On dodaje da su se određeni gradovi odlučili za organizaciju koncerata na otvorenom za novogodišnju noć, dok su neka mjesta pripremila brojne događaje u smislu zimske gastronomske ponude.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije