POTVRDIO GRADONAČELNIK

Bh. kompanija kupila mega-projekt u Ljubljani od Rastodera, poznato šta će graditi

10.01.2024. 08:51 / Izvor: Akta.ba
stožice

Foto: BoBo

BiH kompanija MG Mind biznismena Mladena Milanovića kupila je nedovršeni poslovni dio Stožica od firme Rastoder u vlasništvu Izeta Rastodera.

Firma Rastoder, u vlasništvu biznismena Izeta Rastodera, prodala je nedovršeni poslovni dio Stožica firmi MG Mind iz Republike Srpske. U Sloveniji posjeduje, između ostalog, građevinsku kompaniju KPL, koja najvećim dijelom posluje s općinom Ljubljanom, javila je RTV Slovenija.

Kompanija Rastoder, koja je poznata prvenstveno kao uvoznik i distributer Derby banana, a aktivna je i u sektoru nekretnina u Ljubljani, objasnila je da je prodaja obavljena zbog konsolidacije ulaganja u portfelj nekretnina. Biznismen Izet Rastoder postao je vlasnik komercijalnog dijela pored stadiona i dvorane Stožice 2017. godine, nakon što je otkupio potraživanja od kompanije Grep i preuzeo imovinu kojom su osigurana potraživanja.

Nedovršeni poslovni dio je privatni dio projekta izgradnje centra, čiji su centralni dijelovi najveća dvorana i stadion u zemlji, koji su u vlasništvu opštine. Oronule nekretnine godinama muče to područje, a priča o poslovima vezanim za centar Stožice završila je i na sudu u nekoliko postupaka.

POSLOVI MG MINDA U SLOVENIJI

U firmi Rastoder, u kojoj je već ranije provjeravan interes za kupovinu propadajuće nekretnine, napisali su da su nakon pažljivog pregleda potpisali kupoprodajni ugovor sa bosanskohercegovačkom kompanijom MG Mind, čime je ona postala vlasnik firme Trgovsko mesto, inženjering, koja zvanično posjeduje nekretnine u poslovnom dijelu Stožica. Novi vlasnik je prije nekoliko dana preuzeo upravljanje nekretninom.

Nedovršena poslovna zgrada ima 200.000 kvadratnih metara. Od ukupne površine, 103.000 kvadratnih metara planirano je za izgradnju 200 do 250 lokala, a ostalo su parking i uslužni objekti.

Novi vlasnik morat će s Gradom Ljubljanom sklopiti ugovor o javno-privatnom partnerstvu, koje će uključiti izvođača radova na izgradnji javnih parkirališta, pristupnih cesta i mogućeg nogometnog terena na krovu poslovne zgrade.

MG Mind iz Republike Srpske je na čelu grupacije osnovane 1998. godine koja se bavi građevinarstvom, nekretninama i trgovinom, a njen vlasnik je biznismen Mladen Milanović. Grupa obuhvata 15 kompanija i zapošljava više od 3.000 ljudi. Prema dostupnim podacima, kompanija MG Mind ostvaruje godišnje prihode u rasponu od 38 do 46 miliona eura.

U Sloveniji je kompanija već prisutna, između ostalog, kao vlasnik građevinske kompanije KPL, koja najveći dio poslovanja ostvaruje na projektima ljubljanske općine. U vezi sa projektom Stožice, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković našao se na optuženičkoj klupi u nekoliko postupaka, ali je u dva do sada okončana postupka u jednom slučaju oslobođen optužbe, dok je u drugom krivični postupak je konačno obustavljen.

Iz kompanije Rastoder su o kupcu napisali da se radi o etabliranoj kompaniji u oblasti građevinarstva i razvoja nekretnina, ali prema uvjeravanjima krugova bliskih prodavcu, kupac ima ambiciozne planove za pomenutu oblast. I MG Mind je prije nekoliko godina konkurirao za kupovinu nasukanog projekta Tobačna mjesto.

U STOŽICAMA PREDVIĐEN SAMO TRŽNI CENTAR​​

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković nada se da će novi vlasnik uskoro počistiti zgradu nakon prodaje nedovršenog tržnog centra Stožice MG Mindu. Građevinskom dozvolom je predviđen tržni centar, investitor još nije kontaktirao MOL u vezi eventualnih promjena.

Kako je Zoran Janković rekao na konferenciji za novinare, u proteklih godinu dana imao je više sastanaka sa Izetom Rastoderom, čija je poslovna grupa poznata prvenstveno kao uvoznik i distributer Derby banana. Rastoder mu je rekao da će centar prodati jednom za svagda. "Tokom posljednjih šest mjeseci razgovarao sam sa pet kupaca koje je on poslao", rekao je ljubljanski gradonačelnik. "Ko god da je novi vlasnik mora i da se složi sa nama, jer ipak su prilazi i pokretne stepenice zajednički, a svako ima svoj parking koji treba završiti", naglasio je on.

Janković nema garancije za novog vlasnika i, kako je istakao, nisu mu ni potrebne. "Znamo tačno šta želimo, bez obzira na to ko je vlasnik, i toga ćemo se držati", rekao je on. Sam se zalaže da se objekat što prije očisti, jer se u njemu nakupila prljavština, izraslo grmlje. Iskreno se nadam da će to biti raščišćeno”, rekao je Janković.

Prema riječima načelnika, kada se dogovore o uređenju pristupnog puta, što je dio osnovnog ugovora, opština će to sufinansirati, a gradiće se i parkirališta koja su u vlasništvu opštine do kraj.

On je takođe napomenuo da je opština prošle godine morala da sprovede novi test zaštite od požara zbog skejt parka koji je otvoren na proleće. "Sada je potrebno zapravo završiti krov", rekao je Janković i dodao da je to zadatak novog vlasnika. U južnom dijelu stadiona planiran je još jedan pomoćni teren za fudbalski klub Olimpija. Janković, koji se nada da će novi vlasnik biti operativniji, odbacio je navode da opština i Rastoder nisu našli zajednički jezik u vezi sa Stožicama.

"Nismo prihvatili neke od njegovih zahtjeva, ali da je počeo da radi, čvrsto sam uvjeren da bismo našli zajednički jezik", rekao je on.

Milanovića poznaje od kada je vlasnik građevinske firme KPL. "Ne znam njegove planove, ali on ne može ništa drugo osim onoga što je predviđeno građevinskom dozvolom, a to je tržni centar. Ne znam da li će imati bijelu ili crvenu radnju, to je njegova stvar", rekao je Janković.

Ako bi novi vlasnik želio da gradi nešto drugo, morao bi promijeniti i građevinsku dozvolu, a u tom slučaju bi mu bila potrebna saglasnost općine. "Za sada nije došao, moja prva želja je da počistim u januaru pa ćemo onda vidjeti", ponovio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije