Za djecu bez roditeljskog staranja

Britanska ambasada dala 13.450 KM za objekat u Ledićima na Bjelašnici

31.01.2024. 12:30 / Izvor: Fena
second

Donacija namijenjena za kupovinu grijnih tijela neophodnih za završetak prve faze radova vezanih za utopljavanje objekta u selu Ledići.

Fondacija "Second", sa kojom Kantonalna javna ustanova "Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo" ima potpisan Sporazum o saradnji u realizaciji aktivnosti u pogledu unapređenja rada i pružanja podrške i pomoći djeci bez roditeljskog staranja, dobila je značajnu donaciju od Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Donacija u iznosu od 13.450 KM namijenjena je za kupovinu grijnih tijela neophodnih za završetak prve faze radova vezanih za utopljavanje objekta u selu Ledići na Bjelašnici.

Po okončanju adaptacije, ovaj objekat će služiti za redovne aktivnosti iz osnovne djelatnosti Doma, odnosno u svrhu provođenja programskih aktivnosti koje su usmjerene na pružanje podrške djeci i mladima bez roditeljskog staranja, djeci i mladima koji imaju teškoće u razvoju, te saradnji sa institucijama s ciljem promocije socijalnog rada u svjetlu procesa transformacije ustanova socijalne zaštite. 

"Zahvaljujemo Britanskoj ambasadi koja je prepoznala značaj ovog projekta za djecu, ali i širu lokalnu zajednicu. Nadamo se da će i ostale ambasade, organizacije, kompanije i pojedinci slijediti njihov primjer kako bi se žamor djece čuo u ovom objektu što prije", kazala je Belma Mujezinović, direktorica Fondacije "Second".

Glavna kuća, sagrađena 1922. godine, ima bogatu historiju i jedno vrijeme je služila kao osnovna škola za djecu iz tog kraja.

Danas predstavlja spomenik Narodnooslobodilačkom ratu, s obzirom na to da je Josip Broz Tito održao jednu od najvažnijih sjednica Centralnog komiteta Jugoslavije unutar njenih zidova.

"Ovu kuću i pripadajuće objekte dobili smo na korištenje od Fondacije proBITRA na period od 99 godina. Želja nam je da organizujemo kampove, radionice, škole planinarenja i skijanja. Dugoročno, želimo da ovaj objekat bude mjesto gdje bi boravila i djeca iz drugih domova sa akcentom na djecu sa teškoćama u razvoju. Imajući u vidu da na raspolaganju imamo veliko zemljište, u planu su i projekti koji bi djeci omogućili sportsko-rekreativne sadržaje i radno-okupacione terapije. Međutim, trenutni fokus nam je stavljanje glavne kuće u funkciju", izjavila je Samira Puzo, vršiteljica dužnosti direktorice Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

Naredna faza uključuje opremanje objekta namještajem za koju je obezbijeđen dio sredstava i postavljanje ograde, te videonadzora za koji je neophodno obezbijediti sredstva, saopćeno je iz Fondacije "Second". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije