Dobri uslovi privlače investitore u Zvornik

23.02.2018. 08:30 / Izvor: Oslobođenje
Dobri uslovi privlače investitore u Zvornik

Financial Times izabrao je RS za jedan od 10 top malih evropskih regiona budućnosti za 2018/2019. godinu, a nagrađeni su gradovi Bijeljina, Prijedor i Zvornik.

Financial Times izabrao je RS za jedan od 10 top malih evropskih regiona budućnosti za 2018/2019. godinu, a nagrađeni su gradovi Bijeljina, Prijedor i Zvornik.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, nakon što smo ga upitali koji je razlog što investitori odabiru Zvornik za svoja ulaganja, odgovorio nam je:

"Zato što su ovdje najbolja raja. Zato što, kad dođe strani investitor u Zvornik, on dobije svog referenta u Gradskoj upravi koji 24 sata dežura i bude investitoru na usluzi, pomaže u prikupljanju dokumenata od Suda, Ministarstva, Uprave za indirektno oporezivanje, odnosno svemu što mu treba. Zato što smo još prije deset godina uveli prakse da se odobrenje za obavljanje samostalne djelatnosti dobija u toku jednog radnog dana i, ako ste zahtjev predali do 12, uvjerenje ćete dobiti do 15 sati istog dana. Zato što smo pripremili i opremili evo i treću industrijsku zonu koja je u potpunosti na usluzi investitorima i njihovim potrebama", naglasio je Stevanović.

Da Zvornik privlači investitore, primjer je i švicarski Zeohem, koji je kupio zemljište na području grada Zvornika i kojem je Grad pomogao u dobijanju svih potrebnih dokumanata kako investitor ne bi čekao i ovih dana se priprema početak izgradnje objekta.

Grad Zvornik na ovoj listi Financial Timesa je na četvrtom mjestu po isplativosti stranih ulaganja u kategoriji mikrogradova Evrope, a kako je istakao Stevanović, ovakva priznanja dokaz su da Bosna i Hercegovina ima ozbiljnih potencijala.

"Svakako da je priznanje kojim smo prepoznati kao mjesto za buduća strana ulaganja dokaz i da se na ovim prostorima ne koristi nijedan postotak od onoga šta mi imamo", kazao je Stevanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije