Prodaja hotela Vučko nezakonita?

06.04.2018. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Prodaja hotela Vučko nezakonita?

U javnom oglasu navedeno je da je na prodaju ponuđen hotel površine 1.300 metara kvadratnih i zemljište na kojem se nalazi objekat.

Advokatska kancelariji "Baroš", koja zastupa firmu "B&B Vučko" u čijem su vlasništvu objekat i zemljište hotela "Vučko", oglasila se povodom nedavno objavljene prodaje ovog objekta, saznaje Akta.ba.

Navode da se radi o nezakonitom pokušaju prodaje hotela, od strane Addiko Bank a.d. koja je potraživanje prenijela na društvo "Bora" d.o.o. koje je u zemljišnim knjigama upisano kao založni povjerilac.

"Dakle, iako Banka nije založni povjerilac u aktuelnoj zemljišno-knjižnoj dokumentaciji, ista vodi izvršni postupak, što je Osnovni sud u Sokocu nekritički dozvolio i zaključkom odredio prvo ročište za prodaju, iako za to nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi", kažu iz kancelarije Baroš.

Protiv Addiko Bank se vodi nekoliko sudskih postupaka u cilju utvrđivanja stvarnog iznosa neisplaćenog kredita.

"Addiko Bank nakon prenosa potraživanja kroz zemljišno-knjižnu dokumentaciju nema status založnog povjerioca i samim tim ne može da bude tražilac izvršenja, niti Heta, koja je objavila oglas o prodaji, može da takve sudske prodaje javno oglašava, usljed čega ćemo protiv svih odgovornih lica u predstojećem periodu, u cilju sprečavanja nezakonite prodaje, preduzeti sye zakonom dozvoljene radnje i aktivnosti", navode oni.

Iz Heta Asset Resolution na ove navode nisu htjeli davati nikakve izjave.

Podsjećamo, Osnovni sud u Sokocu zakazao je prvu javnu prodaju hotela Vučko na Jahorini i pripadajuće zemljišne parcele za 23. mart, koji je sad prolongiran za 11. maj a zbog prigovora u vezi sa procjenom vrijednosti koji je uložila firma "B&B Vučko".

U javnom pozivu je navedeno da je imovina procijenjena na 5,14 miliona KM i da na prvoj licitaciji ne može biti prodata za manje od polovine procijenjene vrijednosti, odnosno 2,57 miliona maraka.

Prodajom je obuhvaćeno 26 apartmana, 35 garaža, vinoteka i kiosci. U sklopu hotela "Vučko" postoji nekoliko lamela, a prethodnih godina izgrađeno je više apartmana koji su prodati i više nisu u vlasništvu firme "B&B Vučko". Naglašeno je da predmet prodaje nisu privatni apartmani korisnika.

U javnom oglasu navedeno je da je na prodaju ponuđen hotel površine 1.300 metara kvadratnih i zemljište na kojem se nalazi objekat.

Vlasnici hotela "Vučko" su Aleksandar Prović i Milomir Cicko Prović, sarajevski biznismen i nekadašnji sportski sekretar NK Željezničar u suradnji sa dva ino partnera.

Važno je spomenuti da je firmi "B&B-Vučko" krajem 2009. godine odobren kredit od pet miliona KM putem finansijskog posrednika. Nakon što dvije godine nije uplaćena nijedna rata, kompletan iznos duga, uvećan za kamatu, proglašen je dospjelim i pokrenut je izvršni postupak. Nakon toga je aktivirana hipoteka.

Po dostupnim podacima firmi je blokirano šest računa u bankama još od 01. juna 2015 godine. Prihod te 2015. godine je bio 25 hiljada KM, a gubitak je bio blizu 500 hiljada KM. U 2014. godini, kada im je prihod bio 33 hiljada KM nisu imali dobiti.

U 2016. godini  prihod im je bio nešto više od 107 hiljada KM a gubitak oko 25 hiljada KM. Trenutno nemaju niti jednog zaposlenog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije