Cijene nekretnina u Tuzli: Kvadratni metar novog stana do 3.000 KM

13.04.2009. 15:46 / Izvor: Tuzlanski list
Cijene nekretnina u Tuzli: Kvadratni metar novog stana do 3.000 KM

Cijene nekretnina u svijetu nastavile su pad u prvom tromjesečju ove godine, a pod uticajem globalne ekonomske krize.

Međutim, ako se pogleda mikro sredina, kao recimo Tuzla, ne može se reći da su cijene stanova pale. Prosječno je u prošloj godini kvadratni metar stana koštao 1.700 KM, a danas je to za nekoliko stotina maraka više.

Sve zavisi od lokacije, spratnosti i veličine objekta, ali cijene variraju zavisno od firme koja gradi. Tako je recimo, za stambeno-poslovni objekat "O3" u Tuzli koji gradi "Tehnograd company" ovogodišnja hit ponuda sa maksimalnom cijenom po kvadratnom metru 2.850 KM.

Ademir Mešetović, direktor građevinske firme "Tehnograd company" smatra da je potražnja za novim stanovima usporena, jer građani čekaju da cijene još padaju.

"To se sigurno neće desiti, iako sada nemamo adekvatnu ponudu koja bi bila konkurentna nekoj drugoj tržišnoj ponudi", ističe Mešetović.

Za razliku od prošle godine, kada su se gradile velike zgrade sa više stambenih jedinica, po nižim cijenama, ove je godine akcent na manjim, ali skupljim objektima. Jedan od njih je pored kompleksa Slana Banja, a drugi pored zgrade novog Tužilaštva. Cijena po kvadratu na ovim lokacijama je između 2.800 i 2.950 KM, što je u prosjeku za oko 1.100 KM više u odnosu recimo, na nedavno završeni objekat u Slavinovićima.

Na drugoj strani, tuzlansko preduzeće za građevinarstvo i promet Giprom, u cilju da zadrži kontinuitet prodaje, u zimskom periodu je snizio cijene svojih stanova, sa 2.250 KM na 2.000 KM po metru kvadratnom. Stanovi su i ovdje na atraktivnim lokacijama kao što su Zlokovac i Brčanska Malta, i još uvijek ih ima na prodaji.

Burhan Šabović, zamjenik direktora Giproma kaže da su i oni tokom zime osjetili smanjenu potražnju za prodaju stanova, ali i da očekuju povećanje traženja u narednom periodu. Zajednička ocjena svih investitora je da su u Tuzli cijene zemljišta za gradnju, zajedno sa gradskom rentom, izuzetno visoke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije