Nova zgrada Međunarodnog aerodroma Tuzla u funkciji od početka maja

11.02.2019. 07:59 / Izvor: Akta.ba
Nova zgrada Međunarodnog aerodroma Tuzla u funkciji od početka maja

Međutim, iako se raduju novoj zgradi, u Aerodromu Tuzla vjeruju kako će i ona, vrlo brzo, biti mala.

Svi građevinski radovi na izgradnji nove i potpuno savremene zgrade Međunarodnog aerodroma Tuzla privedenodi su kraju. Ono što sada slijedi jeste uređenje enterijera i eksterijera, prenosi tuzlanski.ba.

"Ulazimo u fazu dva unutrašnjeg uređenja enterijera našeg terminala. Nadam se, u odnosu na tendersku i zakonsku proceduru da ćemo te radove završiti oko aprila kako bismo zvanično otvorenje zgrade Aerodroma mogli imati krajem aprila ili početkom maja", kaže Rifet Karasalihović, direktor Aerodroma Tuzla.

Investicija će za sobom ostaviti moderne šaltere za prijem i otpremu putnika.

"Intencija je bila prilikom projektovanja ovog terminala da u jednom satu možemo opslužiti dva aviona Airbus 320 što smo i učinili. Tačno je da su naši dolasci i poslije naše rekonstrukcije ostali mali, mi ćemo shodno našem projektu na ovom terminalu, vrlo brzo pristupiti izgradnji još jednog ‘gatea’, odnosno ulaza za putnike zbog bolje funkcije protoka pri ulasku u državu", ističe Karasalihović. 

Jedini u državi točit će gorivo u avione Ali tu se ne staje. Osim što će infrastrukturno biti najsavremeniji u državi, Međunarodni aerodrom Tuzla vrlo brzo postat će i jedini koji će avionima, ma odakle i kuda letjeli, moći nuditi i avionsko gorivo.

"Mislim da ćemo u toku ovog mjeseca februara dobiti i upotrebnu dozvolu od nadležnih organa kako bismo taj naš projekat pustili u funkciju. Imperativ nam je da to završimo do početka aprila i bit ćemo u situaciju da kvalitetno snabdijevamo, sve aviokompanije gorivom", navodi on.

Osim toga, na površini od skoro 900 m2 bit će izgrađen Atrij. On će biti smješten lijevo od glavnog ulaza u centralnu zgradu i to na terenu koji trenutno služi kao parking.

U njemu će se naći suvenirnice, agencije za rent-a-car usluge, turističke organizacije, mjenjačnice i sve one usluge koje će biti tu da olakšaju i dodatno unaprijede boravak svih putnika, ali i zaposlenih na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Tender koji potvrđuje da će i u taj segment nove aerodromske zgrade biti uložena značajna finansijska sredstva odnosno više od milion i 375 hiljada maraka završen je 7. februara. Tim novcem bit će izgrađena i nova kanalizaciona mreža koja će sada imati i uređaj za prečišćavanje otpadnih voda.

Međutim, iako se raduju novoj zgradi, u Aerodromu Tuzla vjeruju kako će i ona, vrlo brzo, biti mala.

I nova zgrada uskoro će biti mala

"Kapaciteti i ono što je dugoročno potrebno MAT-u u ovom trenutku ne zadovoljavaju. Nećemo moći u narednih 5-6 godina koristiti ove kapacitete. Nadam se i uvjeren sam da će oni biti daleko veći i biti veća potreba kako bismo mogli opslužiti veći broj putnika", zaključuje direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Putnika bi u ovoj godini moglo biti, prognozira se, i do 624.000. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije