Investicije / PROJEKTI

Počeli istražni radovi za gradnju plinske termocentrale Zenica

31.03.2014. 16:37 / Izvor: Fena

Zenička kompanija Geosonda počela je sa istražnim radovima za pripremu gradnje temelja nove gradske plinske termoelektrane i toplane na lokalitetu „Poslovne zone Zenica I“.

Gradnja termoelektrane-toplane na plin predstavlja najvažniji infrastrukturni projekt u Zenici koji će, kako je planirano, biti završen u roku od 29 mjeseci i to po „sistemu ključ u ruke“, a vrijedan je blizu pola milijarde maraka.

Poslove podizvođača radova trebala bi dobiti u najvećem obimu domaća preduzeća, a kompletna investicija predstavlja značajan doprinos razvoju i stabilizaciji plinske mreže u državi i osigurat će električnu energiju za domaće potrebe i za izvoz.

Invetitor projekta je kineska kompanija SEPKO III i za početne radove je angažirala domaću kompaniju "Geosonda" Zenica, kojoj je povjerila radove vrijedne oko 1.300.000 KM, i ovo je prvi ugovor koji je SEPCO III potpisala na evropskom tržištu, a potpisan je sa bosanskohercegovačkom kompanijom.

Za Zeničane je najvažnije da će nova centrala predstavljati i pouzdan izvor toplotne energije za sistem daljinskog grijanja grada, čije se adekvatno rješenje čeka već godinama.

Zenička kombinovana toplana - elektrana će, kako je planirano, proizvoditi 390 MW električne energije i do 170 MW toplinske energije za potrebe grijanja grada Zenica, a planirano je da će njemačka firma Steag po završetku gradnje nastaviti da vodi i održava postrojenja u narednih 15 godina.

Ovim projektom grad Zenica, koji je i suvlasnik 25 procenata nove termoelektrane-toplane, će dobiti kvalitetan izvor toplotne energije dovoljan da zadovolji sadašnje potrebe sistema daljinskog grijanja, kao i buduću povećanu potrošnju, koja će nastati u trenutku kad se proširi sadašnja mreža daljinskoggrijanja na prigradska naselja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije