Investicije / PROJEKTI

Počinju radovi na izgradnji "Eko-kuće Smetovi"

25.01.2021. 12:41 / Izvor: Akta.ba

Ove sedmice očekuje se početak radova na realizaciji projekta izgradnje "Eko-kuće Smetovi", vrijednog 889.188,30 KM sa PDV-om.

Riječ je o projektu kojeg zajednički finansiraju Grad Zenica i Ministarstrvo za prostorno uređenje,promet i komunikaciju i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona, uz pomoć sredstava iz projektnih aplikacija kod Vlade Federacije BiH.

Nakon izgradnje, "Eko-kuća Smetovi"  bi trebala da bude data na  upravljanje Savezu izviđača Grada Zenice. 

Objekt će u potpunosti biti izgrađen od ekološki prihvatljivog materijala, sa instaliranim solarnim pločama, a imat će i edukativno-pokazni školski centar. Također, planirana je i izgradnja botaničkog vrta sa biljkama karakterističnim za naše podneblje te dodatni  edukativni sadržaji.  Kapacitet je  50 ležajeva a  moći će je koristiti svi građani.

Prema riječima gradonačelnika Fuada Kasumovića, "Eko-kuća Smetovi“ doprinijet će boljem imidžu poznatog zeničkog izletišta.

Osim izviđača koristit će je i drugi građani Zenice, kao i kantona. Želimo oživjeti Smetove koji bi trebalo da  postanu  turistička atrakcija i građanima drugih kantona“, kaže gradonačelnik Kasumović.

Inače, Grad Zenica za potrebe projekta osigurat će 300.000 KM, Ministarstvo za prostorno uređenje ZDK 300.000 KM, a Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica, u projektnim aplikacijama kod Vlade Federacije BiH, obezbijedila je 220.000 KM.

Rok za izvođenje radova je šest mjeseci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije