Pogledajte radove na izgradnji tunela Zenica (Foto/Video)

02.05.2020. 09:15 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte radove na izgradnji tunela Zenica (Foto/Video)
OTVORI GALERIJU

Pored tunela planirana je gradnja potputnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak.

Na poddionici Ponirak-Vraca pandemija nije prekinula izvođenje radova, kazali su iz kompanije Euro-Asfalt.

Do sada je iskopano 330 metara na najznačajnijem objektu na ovom dijelu, tunelu Zenica dužine 2.475 lijeva cijev i 2.420 metara desna cijev.

Pored tunela planirana je gradnja potputnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak.

Ugovora o izgradnji autoceste na Koridoru Vc dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca potpisan je 01. augusta 2019. godine.

Izvođač radova je Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad izvođenjem radova vrši PROYAPI Engineering and Consulting INC. Balgat Ankara.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 59.408.825,00 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Izgradnjom ovog tunela skratit će se vrijeme putovanja, povećat će se sigurnost u skladu sa EU standardima i smanjiti nivo zagađenosti, povećat će trgovinsku vezu između Zapadnog Balkana i EU i dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Ovo je povezivanje BiH sa regijom i EU.

Podsjećamo, Izgradnja poddionice Ponirak – Vraca osim što će skratiti put Zenica-Žepče za pet kilometara, predstavlja dio radova na izgradnji funkcionalne putne cjeline a koja je trenutno u izgradnji ukupne dužine od 40 kilometara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije