Potpisan ugovor o koncesiji za MHE Petrovići na Stupčanici vrijedan 4,5 mil. KM

18.12.2018. 08:45 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor o koncesiji za MHE Petrovići na Stupčanici vrijedan 4,5 mil. KM

Koncesionar je preuzeo obavezu da u roku od 60 dana od zaključivanja ovog ugovora dostavi bezuvjetnu bankovnu garanciju za uredno izvršenje posla u iznosu od 50.000 KM.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Himzo Smajić i direktor privrednog društva "Energonova" d.d. Sarajevo Sead Štaljo potpisali su ugovor o koncesiji za MHE "Petrovići" na rijeci Stupčanici u općini Olovo.

Radi se o minihidroelektrani snage 1.643 kW i godišnjom proizvodnjom od 6,79 GWh, a ukupna procijenjena vrijednost investicije u MHE "Petrovići" iznosi 4.505.000,00 KM.

Privredno društvo "Energonova" d.d. Sarajevo obavezalo se da će MHE biti u komercijalnom pogonu u roku od 24 mjeseca. Koncesija je data na period od 30 godina, počevši od dana komercijalnog pogona, s tim da se ugovor može produžiti za još maksimalno 15 godina.

Prije potpisivanja ugovora, privredno društvo "Energonova" d.d. Sarajevo uplatilo je jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 83.000 KM, a predviđeno je da svake godine tokom cjelokupnog koncesionog perioda Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK plaća kontinuiranu koncesionu naknadu u visini od 10 posto od ostvarenog prihoda objekta MHE.

Također, koncesionar je preuzeo obavezu da u roku od 60 dana od zaključivanja ovog ugovora dostavi bezuvjetnu bankovnu garanciju za uredno izvršenje posla u iznosu od 50.000 KM.

Koncesionar ima obavezu da u roku od tri mjeseca od zaključenja koncesionog ugovora, sa lokalnom zajednicom zaključi ugovor o prijateljskom okruženju, kojim će bit regulisana obaveza ulaganja u infrastrukturu MZ Petrovići u iznosu minimalno 80.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije