Njemački Brilliant preuzeo kupreški Dolomit, ulaganja do 15 miliona eura

05.03.2021. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Njemački Brilliant preuzeo kupreški Dolomit, ulaganja do 15 miliona eura

Planiraju i zapošljavanje 50 radnika.

U zgradi Vlade Hercegbosanskog kantona održan je sastanak predsjednika Vlade HBK, Ivana Vukadina, ministrice privrede HBK, Dijane Puzigaće s predstavnicima njemačke kompoanije Brilliant 3221 GmbH.

Njemački  Brilliant 3221 GmbH zaključio je ugovor o prijenosu 100 % vlasničkog udjela od gospodarskog društva DOLOMIT d.o.o. Kupres, kompanije koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, a Vlada HBK je na svojoj prošloj sjednici donijela  odluku o odobrenju prijenosa vlasničkog udjela njemačkoj tvrtki.

Jan Wever, direktor firme Brilliant 3221 GmbH upoznao je predsjednika Vlade i resornu ministricu o postojećem stanju i planiranim budućim ulaganjima njihove tvrtke u kamenolom i prateće pogone za preradu i proizvodnju finalnih proizvoda na području općine Kupres.

Analizom i mjerenjima geološkog sastava samog terena utvrđen je veoma kvalitetan materijal i njegova kvantiteta, što daje temelj za budući razvoj. Cilj tvrtke Brilliant 3221 GmbH u tekućoj godini je aktivacija samog poslovanja i proizvodnje, a u idućih 5 godina namjera je investirati iznos od 10 do 15 miliona eura i daljnje širenje firme s naglaskom na dodatna ispitivanja i mjerenja terena na području općine Kupres.

Što se tiče radnih mjesta u planu je zaposliti oko 50 radnika s lokalnog područja, a istaknuta je i neizbježna saradnja s lokalnim kooperantima i firmama s područja HBK.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije