Aluminij bi se mogao pretvoriti u izvoznika gotovih proizvoda

16.11.2017. 13:50 / Izvor: Akta.ba
Aluminij bi se mogao pretvoriti u izvoznika gotovih proizvoda

Razgovaramo sa partnerima o privatizaciji našeg dijela u ovoj kompaniji i pri tome gledamo da partner koji bude većinski vlasnik Aluminija donese i proizvodnju proizvoda od aluminija, kaže Novalić

Najveći izvoznik aluminija iz BiH, kompanija Aluminij iz Mostara, ima šansu da se od izvoznika sirovog aluminija pretvori u izvoznika produkata od aluminija. 

Prema riječima Fadila Novalića, premijera Federacije, razgovaraju sa partnerima o privatizaciji vladinog udjela u ovoj kompaniji. "Pri tome gledamo da partner, koji bude većinski vlasnik Aluminija, donese i proizvodnju proizvoda od ovog metala '', kazao je Novalić koji nije naznačio o kojim kompanijama se radi.

Podsjetimo, prema planu Agencije za privatizaciju u FBiH, privatizacija Aluminija je planirana u ovoj godini, ali se ona još nije dogodila. Vladin udjel u ovoj kompaniji je 44 posto.

Novalić napominje da je metalna industrija da bi bila uspješna mora pratiti razvoj tehnologije. Navodi da je 2004. godine ta industrija postala korisnik robota i danas je ona skoro u potpunosti robotizirana.

Navodi da mi u BiH moramo vidjeti kako odgovoriti tom izazovu jer to znači dalji rast konkurentnosti ove industrije. "Pred nama su dva izazova, a to je kako u BiH zadržati kadar koji je već obučen za rad u ovoj industriji, a  kojem treba oko pet godina obuke i prakse da bi mogao vladati današnjom tehnologijom. Tehnologija ima ogroman rast i ono sa čim ste danas konkurentni sutra već niste. Rad više nije u igri. Možete se u potpunosti odreći plaća i na osnovi toga samo ste nekoliko posto konkuretniji što nije dovoljno'', kazao je Novalić. 

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije